Μ.Θεοδωρίδου: Διερευνάται ένα περιστατικό θρόμβωσης στην Ελλάδα

Στο ενδεχόμενο σύνδεσης του εμβολίου της Astrazeneca  και του συνδρομου της θρόμβωσης και θρομβοπενίας , αναφέρθηκε κατά την τοποθέτηση της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών,  καθηγήτρια παιδιατρικήςΜαρία Θεοδωρίδου.

Οπως σημείωσε η κ.Θεοδωρίδου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί στενά όλα τα στοιχεία αναφορικά με το σύνδρομο και αξιολογεί συνεχώς τα νέα δεδομένα για τα επόμενα βήματα.Το σύνδρομο αυτό φαίνεται πως είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, αν και έχουν παρουσιαστεί και περιστατικά που αφορούν όλο το φάσμα ηλικιών.

«Οι περιπτώσεις που αναφέρονται χαρακτηρίζονται επιστημονικά προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας και φαίνεται ότι ο μηχανισμός είναι ανάλογος με τον μηχανισμό που προκαλεί την θρομβοπενία μετά την χορήγηση της ηπαρίνης», σημείωσε.

Σύμφωνα με την κ.Θεοδωρίδου στη χώρα μας έχει καταγραφεί μόνο ένα πιθανό επεισόδιο το οποίο ακόμη διερευνάται ότι μπορεί να σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca, χωρίς όμως να είναι βέβαιο.

Μέχρι  σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης. Ο ΕΜΑ έχει ανακοινώσει 44 περιπτώσεις, ενώ στην Ελλάδα σε σύνολο 346.000 δόσεων έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό. Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση, είπε και συνέστησε προσοχή στα συμπτώματα (θωρακικό, κοιλιακό άλγος, πονοκέφαλος).

Ας περιμένουμε με ψυχραιμία για να έχουμε την επιστημονική τεκμηρίωση πάνω στο θέμα.

Στην Ελλάδα, υπογράμμισε τέλος,έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 340.000 δόσεις με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.