Από την long COVID στη μακροχρόνια γρίπη – Τι παρατήρησαν οι επιστήμονες

Η μακροχρόνια γρίπη είναι ένα φαινόμενο που αρχίζουν να μελετούν οι επιστήμονες μετά την εμπειρία χιλιάδων ασθενών με long COVID.

Νέα έρευνα δείχνει ότι ασθενείς που νοσηλεύονται με εποχική γρίπη μπορεί επίσης να υποστούν μακροπρόθεσμες, αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, ιδίως στους πνεύμονες και τους αεραγωγούς.

Η νέα μελέτη που συγκρίνει τους ιούς που προκαλούν το COVID-19 και τη γρίπη αποκάλυψε επίσης ότι τους 18 μήνες μετά τη μόλυνση, οι ασθενείς που νοσηλεύονταν είτε για COVID-19 είτε για εποχική γρίπη αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου, επανεισαγωγής στο νοσοκομείο και προβλήματα υγείας σε πολλά όργανα και συστήματα. Επιπλέον, ο χρόνος υψηλότερου κινδύνου ήταν 30 ημέρες ή αργότερα μετά την αρχική μόλυνση.

«Η μελέτη δείχνει τον υψηλό αριθμό θανάτων και επιβάρυνση της υγείας μετά από νοσηλεία είτε με COVID-19 είτε με εποχική γρίπη», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Ziyad Al-Aly, MD, κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι κίνδυνοι για την υγεία ήταν υψηλότεροι μετά τις πρώτες 30 ημέρες της μόλυνσης. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν ξεπεράσει την COVID-19 ή τη γρίπη μετά την έξοδο από το νοσοκομείο. Αυτό μπορεί να ισχύει για μερικούς ανθρώπους. Αλλά η έρευνά μας δείχνει ότι και οι δύο ιοί μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνιες ασθένειες».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στις 14 Δεκεμβρίου στο The Lancet Infectious Diseases.

«Μια ανασκόπηση προηγούμενων μελετών για την COVID-19 έναντι της γρίπης επικεντρώθηκε σε ένα βραχυπρόθεσμο και στενό σύνολο αποτελεσμάτων υγείας», ανέφερε ο Al-Aly, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. «Η νέα μας προσέγγιση συνέκρινε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία. Πριν από πέντε χρόνια, δεν θα περνούσε από το μυαλό μου να εξετάσω την πιθανότητα μιας «μακράς γρίπης». Ένα σημαντικό μάθημα που μάθαμε από το SARS-CoV-2 είναι ότι μια λοίμωξη που αρχικά θεωρήθηκε ότι προκαλεί μόνο σύντομη ασθένεια μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χρόνια νόσο. Αυτή η αποκάλυψη μας παρακίνησε να εξετάσουμε τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της COVID-19 έναντι της γρίπης.

«Θέλαμε να μάθουμε εάν και σε ποιο βαθμό οι άνθρωποι με γρίπη έχουν επίσης μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία. Η απάντηση είναι ότι τόσο η COVID-19 όσο και η γρίπη οδήγησαν σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας και η μεγάλη στιγμή ήταν η συνειδητοποίηση ότι το μέγεθος της μακροπρόθεσμης απώλειας υγείας επισκίασε τα προβλήματα που είχαν αυτοί οι ασθενείς στην πρώιμη φάση της μόλυνσης. Η μακροχρόνια COVID είναι μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας από την COVID και η μακροχρόνια γρίπη είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας από τη γρίπη».

Ωστόσο, ο συνολικός κίνδυνος και η εμφάνιση θανάτου, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο και η επιβάρυνση σε πολλά συστήματα οργάνων ήταν σημαντικά υψηλότερα μεταξύ των ασθενών με COVID-19 από ό,τι μεταξύ εκείνων που είχαν εποχική γρίπη. «Η μία αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι ότι η γρίπη ενέχει υψηλότερους κινδύνους για το αναπνευστικό σύστημα από την COVID-19. Αυτό σημαίνει ότι η γρίπη είναι πραγματικά περισσότερο ένας ιός του αναπνευστικού, όπως όλοι πιστεύαμε τα τελευταία 100 χρόνια. Συγκριτικά, η COVID-19 είναι πιο επιθετικη και αδιάκριτη καθώς μπορεί να επιτεθεί στο αναπνευστικό σύστημα, αλλά μπορεί επίσης να χτυπήσει οποιοδήποτε σύστημα οργάνων και είναι πιο πιθανό να προκαλέσει θανατηφόρες ή σοβαρές παθήσεις που αφορούν την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα νεφρά και άλλα όργανα, σχολιάζουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά αρχεία σε μια βάση δεδομένων που τηρείται από το Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ, το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο σύστημα παροχής υγειονομικής περίθαλψης της χώρας. Αξιολόγησαν πληροφορίες που αφορούσαν 81.280 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 κάποια στιγμή από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 30 Ιουνίου 2022, καθώς και 10.985 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για εποχική γρίπη κάποια στιγμή από την 1η Οκτωβρίου 2015 έως τις 28 Φεβρουαρίου, 2019.

Όσον αφορά τους δύο ιούς, η κατάσταση του εμβολιασμού του ασθενούς δεν επηρέασε τα αποτελέσματα.

Κατά τη διάρκεια της συνολικής περιόδου μελέτης των 18 μηνών, οι ασθενείς που είχαν COVID-19 αντιμετώπισαν 50% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους με εποχική γρίπη. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου οκτώ περισσότερους θανάτους ανά 100 άτομα στην ομάδα της COVID-19 από ό,τι μεταξύ εκείνων με γρίπη.

Διαβάστε επίσης

Πώς να μην πάρω κιλά στις γιορτές

Εφημερίες γιατρών: Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, τι λένε οι πληροφορίες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.