Εφημερίες γιατρών: Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, τι λένε οι πληροφορίες

Αύξηση στις εφημερίες των γιατρών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από του βήματος της Βουλής. Στην ομιλία του για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού 2024 ανέφερε ότι από τις αρχές του νέου έτους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση όλων των εφημεριών των γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας,

- Advertisement -

“Για να είμαστε ειλικρινείς, τα χρήματα αυτά είναι χρήματα του λαού και πρέπει να υπηρετούν την υγεία του και να μην χάνονται σε διαδρόμους υπερσυνταγογράφησης και διαγνωστικών εξετάσεων, γιαυτό θα αυξηθούν και οι έλεγχοι. Έχω δεσμευτεί στον Υπουργό Υγείας, ότι οποιαδήποτε πρόσθετη εξοικονόμηση, που θα δρομολογηθεί από δράσεις του Υγείας, θα παραμείνει στον προϋπολογισμό του Υγείας για πρόσθετη στήριξη των μισθών του προσωπικού υγείας”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αύξηση στις εφημερίες γιατρών του ΕΣΥ

Τι σημαίνει, όμως, πρακτικά αυτή η εξαγγελία περί των αυξήσεων στις εφημερίες;

Όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, μια αύξηση κατά 20% στην αποζημίωση των εφημεριών όλων των γιατρών του ΕΣΥ συνεπάγεται ότι ετησίως οι αμοιβές τους ενισχύονται με επιπλέον 2.000 ευρώ.

- Advertisement -

Για παράδειγμα, ένας επιμελητής β’ με 5 χρόνια υπηρεσίας, θα λαμβάνει καθαρό μισθό αυξημένο σωρευτικά κατά 450 ευρώ τον μήνα ή 5.400 ετησίως συγκριτικά με το 2019. Αύξηση 23% δηλαδή.

Την ίδια ώρα, ένας συντονιστής προϊστάμενος σε νοσοκομείο, ο οποίος λάμβανε 2.747 ευρώ καθαρά, από τον Ιανουάριο θα εισπράττει 3.045 καθαρά. Μία μηνιαία ενίσχυση των αποδοχών του κατά 300 ευρώ ή μία αύξηση 3.600 ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με το νέο έτος τριπλασιάζεται το κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής σε προβληματικές και άγονες περιοχές των ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ – παρέμβαση που κοστίζει 20 εκατ. ευρώ. Αυτό συνεπάγεται χορήγηση στοχευμένων αυξήσεων σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως η εσωτερική παθολογία, η αναισθησιολογία, η ακτινολογία και η νεφρολογία, αλλά και την κάλυψη θέσεων σε νοσοκομεία συγκεκριμένων περιοχών της νησιωτικής και της ορεινής χώρας, όπως στην Κω, στην Ξάνθη και στη Λέρο.

Η αύξηση κατά 20% συνεπάγεται, ότι ένας γιατρός θα δει κατά μέσο όρο αύξηση κατά 168 ευρώ τον μήνα στις μεικτές απολαβές του και κατά 127 στις καθαρές του. Σε χρονική περίοδο ενός έτους, τα ποσά διαμορφώνονται στις 2.102 και 1.529 αντίστοιχα.

Τέλος, το σύνολο της αμοιβής σήμερα κοστίζει 208,3 εκατ. ευρώ στο κράτος και με την αύξηση θα διαμορφωθεί στα 249,9 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χρυσοχοΐδης – Βουλή: Δράσεις και στρατηγικές για την ενδυνάμωση του ΕΣΥ

Η αιμοδοσία του Στέφανου, ο αντιδραστικός Στάθης και το κυνήγι των διοικητών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.