Β.Κικίλιας: Γιατί δεν ανοίξαμε το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη

Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αποφάσισε μετά από εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, να μην ανοίξουν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, εξήγησε μιλώντας στο OPEN, ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας, παρέθεσε σειρά στοιχείων που δείχνουν την τεράστια αύξηση ενεργών κρουσμάτων σε Κοζάνη, Αχαΐα και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, για την Κοζάνη ανέφερε ότι υπάρχει 97,56% αύξηση στα ενεργά κρούσματα, η πληρότητα στα νοσοκομεία της Κοζάνης είναι 100% και «έχουμε μηδέν κενές ΜΕΘ στην Κοζάνη».

Τα νούμερα και στη Θεσσαλονίκη είναι δραματικά, όπως και στην Αχαΐα. Στην Αχαΐα, υπάρχει 95% πληρότητα στις ΜΕΘ και το μεγαλύτερο κομμάτι των νοσοκομείων έχει μετατραπεί σε covid.

«Είναι δυναμική η εξέλιξη της πανδημίας. Αυτά τα νούμερα δείχνουν ραγδαία αύξηση στις περιοχές αυτές και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει», ανέφερε ο κ. Κικίλιας, προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, σκληρότερα μέτρα στις περιοχές αυτές και αυστηρότερους ελέγχους από την Πολιτεία για να μην βρεθεί η χώρα πάλι όπως τον Νοέμβριο, όταν τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας ήταν ασφυκτικά γεμάτα.

Αυτό δεν γίνεται να ξανασυμβεί», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας: «Κάναμε τα πάντα για να αντέξουμε. Πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες».

Γιατί θα λειτουργήσει τα λιανεμπόριο στην Αττική

Το Rt στην Αττική βρίσκεται κάτω από το 1 αυτή τη στιγμή είπε ο Β. Κικίλιας και διερωτήθηκε: «Είναι πολύ καλά το 1; Όχι. Αλλά, παρουσίασε μία σταθεροποίηση, αν και σε υψηλά επίπεδα, και η Αττική είναι κλειστή το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όλες τις άλλες Περιφέρειες. Τι είπε μετά από εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών η κυβέρνηση; Είπε, βοηθούντος και του testing, ελάτε να δώσουμε μία μικρή “ανάσα” και να δοκιμάσουμε, να δούμε, βλέποντας πώς εξελίσσεται η κατάσταση, πώς μπορεί να λειτουργήσει το λιανεμπόριο στα μικρά καταστήματα, πολύ περιορισμένα, σε συγκεκριμένο χρόνο και με τον τρόπο με τον οποίο τα υγειονομικά πρωτόκολλα το επιβάλλουν και θα δούμε ξανά στην επόμενη σύσκεψη της Επιτροπής και στη μεθεπόμενη, πώς θα προχωρήσουμε».

Φέτος και το Πάσχα και το καλοκαίρι θα είναι καλύτερα από πέρυσι

«Βλέπω ότι ο Απρίλιος, με βάση την πορεία της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, είναι ένας μήνας δύσκολος και πιεστικός. Έχουμε κάνει πλέον 1.700.000 εμβολιασμούς και θα κάνουμε 1.500.000 τον Απρίλιο. Έχουμε φτάσει τόσο κοντά. Το φετινό καλοκαίρι σίγουρα θα είναι πολύ καλύτερο από το περσινό. Οι Έλληνες θα είναι εμβολιασμένοι. Μέχρι τις 2 Μαΐου, που είναι το Πάσχα των Ορθοδόξων, το Πάσχα της Πίστης μας, θα έχουν εμβολιαστεί οι ηλικίες άνω των 60 και οι συνάνθρωποί μας που είναι ευπαθείς, που έχουν σοβαρά νοσήματα. Οι 50ρηδες και οι 40ρηδες θα εμβολιαστούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο», είπε ο υπουργός Υγείας και εξέφρασε την ελπίδα πως το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο από το περσινό. «Όλα θα είναι καλύτερα από πέρσι, αλλά με προσοχή, με εγκράτεια και φροντίζοντας ο ένας τον άλλον» επισήμανε.

Χρειάζεται ψυχραιμία, σύνεση και μέτρο

«Συμπάσχω με αυτούς τους ανθρώπους, τους καταλαβαίνω πλήρως. Καταλαβαίνω και τη μία κουβέντα παραπάνω, ενδεχομένως, μέσα στην αγωνία τους για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να ξαναπάρει μπρος η οικονομία. Αλλά προσέξτε.

Ο Έλληνας και η χώρα έχουν εθνική μνήμη. Δόθηκε μία πατριωτική προσπάθεια τον Νοέμβριο, “ξεχείλισαν” τα νοσοκομεία μας από συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη για ένα κρεβάτι ΜΕΘ, ακόμα και για μία απλή κλίνη», κατέληξε ο υπουργός Υγείας τονίζοντας πως, όλη η χώρα έγινε μία Υγειονομική Περιφέρεια για να αντέξουμε και τώρα, με τους εμβολιασμούς, έχουμε φτάσει πολύ κοντά στο τέλος, «αλλά έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο μήνα, όπου αυτή η πανδημία -όχι μόνο στη χώρα μας, πολύ χειρότερα σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου, με φόρο αίματος υπερπολλαπλάσιο- τώρα που μας χτυπά την πόρτα και είναι εδώ, δεν θα προστατευτούμε;».

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.