Οι μαθητές του Λυκείου θα είναι οι πρώτοι που θα υποβληθούν σε self tests

«Τα self tests που ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε τις επόμενες ημέρες θα δοθούν κατά προτεραιότητα στους μαθητές και στις μεγαλύτερες τάξεις του Λυκείου ώστε να δοθεί ένα πρόσθετο “όπλο” στους ειδικούς για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια».

Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνομιλία που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι ειδικοί θα αποφασίσουν λαμβάνοντας υπόψη από την μία τα επιδημιολογικά δεδομένα, που δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και από την άλλη την συσσωρευμένη κούραση των πολιτών, ενώ χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει ισορροπία στα εξιτήρια ασθενών από τα νοσοκομεία και τα εισιτήρια εισαγωγής. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι προχωρά με πολύ μεγάλη ταχύτητα ο εμβολιασμός.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε από την πλευρά της ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και συνταγές και σημείωσε ότι παρά τις ανάσες ελευθερίας που μπορεί να δοθούν, ο δρόμος για την κανονικότητα δεν θα είναι ούτε απλός ούτε εύκολος.

Από το πρωί της Τετάρτης συνεδριάζει η «μικρή» επιτροπή των επιδημιολόγων, ενώ το μεσημέρι θα συνεδριάσει και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να εκτιμήσει τα δεδομένα αλλά και τις προτάσεις που έχουν καταθέσει τα υπουργεία Παιδείας και Ανάπτυξης για το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου.

Τα μέλη της επιτροπής στέκονται πολύ επιφυλακτικά απέναντι στο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, αντιλαμβάνονται όμως τόσο την κούραση των πολιτών από τα περιοριστικά μέτρα που οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα αλλά και την ανάγκη να επαναλειτουργήσουν κάποιοι τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ 100,3 το πρωί της Τετάρτης είπε πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι το λιανεμπόριο να ανοίξει από τη Δεύτερα 5 Απριλίου, με αποστολή SMS στο 13032 και χρονικό περιορισμό στα ψώνια των πολιτών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε ότι δεν επιλέγεται η μέθοδος της παράδοσης εκτός, «γιατί κάποια καταστήματα δεν μπορούν να δουλέψουν με αυτό τον τρόπο και κατά συνέπεια δεν θέλουμε να δημιουργηθούν συνθήκες αθεμίτου ανταγωνισμού».

Σχετικά με την εστίαση, ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα συζητηθεί το ζήτημα στην επιτροπή για να εξεταστούν όλα τα σενάρια χαλάρωσης. «Ούτως η άλλως, ανέφερε χαρακτηριστικά, η καραντίνα δεν υπάρχει στην πράξη, αφού το περασμένο Σαββατοκύριακο στις πλατείες δεν μπορούσες να διακρίνεις το γκαζόν. Πάντως ξεκαθάρισε ότι οι κλειστοί χώροι εστίασης είναι δύσκολο να ανοίξουν».

Πιθανόν στις 12 Απριλίου τα σχολεία

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη πάντως, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΙ σημείωσε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι το άνοιγμα των λυκείων.

Ωστόσο, προϋπόθεση πάντως για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία είναι τα self test, όπως προβλέπεται και στην εισήγηση του υπουργείου Παιδείας προς την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Ωστόσο από την στιγμή που τα self test θα είναι διαθέσιμα σε περίπου 10 ημέρες, θα ήταν αδύνατο να ανοίξουν τα σχολεία στις 5 Απριλίου. Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, ενταγμένη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, προβλέπονται τα εξής:

«Προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε εκπαιδευτική διαδικασία διά ζώσης η υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και καταρτιζομένους και άλλες διατάξεις με τις οποίες αντιμετωπίζονται ανάγκες που έχουν προκύψει εξαιτίας του κορονοϊού και άλλων συνθηκών, με στόχο τη διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την επίλυση προβλημάτων». Αναλυτικά «προβλέπεται η δυνατότητα να οριστεί, με υπουργική απόφαση, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπου αυτή διενεργείται διά ζώσης, η προηγούμενη υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και καταρτιζομένους. Επίσης, παρατείνεται η ισχύς διατάξεων Π.Ν.Π. που αφορούν στην αντιμετώπιση της διασποράς και των συνεπειών του κορονοϊού COVID-19 στον χώρο της εκπαίδευσης, έως τις 31.7.2021 (θέματα για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών και τη διευκόλυνση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ζητήματα έκτακτης προμήθειας μέσων ατομικής υγιεινής ή συλλογικής προστασίας, διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων και αποδοχής δωρεών από τρίτους)».

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.