Υπ. Υγείας Βουλγαρίας: “Πετύχαμε την αγορά λιγότερων εμβολίων για COVID-19 – Αντ’ αυτού θα φτιάξουμε παιδιατρικό νοσοκομείο”

Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας της Βουλγαρίας Άσεν Μετζίντιεφ ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στη Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση (BNT) ότι περίπου 1,4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για την COVID-19 θα καταστραφούν. Ο Μετζίντιεφ συνέκρινε τη λοίμωξη που προκαλεί σήμερα η COVID-19 με τη συνηθισμένη γρίπη.

Ο υπουργός ανέφερε ως επιτυχία της κυβέρνηση το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύτηκε εκ μέρους της την αγορά λιγότερων δόσεων από την Pfizer. «Έτσι καταργείται η υποχρέωση του κράτους να παραλάβει εμβόλια, τα οποία θα πρέπει να καταστρέψει. Εξοικονομήσαμε 188 εκατομμύρια βουλγαρικά λέβα, τα οποία θα είχαν πληρωθεί τώρα», είπε. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός παιδιατρικού νοσοκομείου, καθώς και ενός ξενοδοχείου και κέντρου αποκατάστασης εντός του νοσοκομείου.

Μια πολύ καλή συμφωνία

Η συμφωνία που επαναδιαπραγματεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Pfizer δίνει στη Βουλγαρία την επιλογή να παραγγέλνει νέες δόσεις όταν τις χρειάζεται και να τις πληρώνει κατά την παράδοσή τους.

Σύμφωνα με τον Μετζίντιεφ, αν αυξηθεί το κόστος επίσκεψης σε ιατρούς, αυτό θα πρέπει να επιβαρύνει το κράτος και όχι τον ασθενή.

Ο υπουργός ανέφερε ότι τα πρώτα ελικόπτερα-ασθενοφόρα θα φτάσουν στη Βουλγαρία νωρίτερα απ’ ότι ήταν προγραμματισμένο. «Η διαδικασία μίσθωσης των ελικοπτέρων τελείωσε και την εξασφάλισε (σ.σ. τη σύμβαση) μια ιταλική εταιρεία. Τα πρώτα δύο μισθωμένα ελικόπτερα θα φτάσουν στα τέλη Ιουνίου ή τα αρχές Ιουλίου. Το πρώτο ελικόπτερο που αγοράσαμε θα παραδοθεί εδώ τον Δεκέμβριο και τον επόμενο χρόνο η Βουλγαρία θα παραλάβει άλλα δύο», είπε.

Διαβάστε επίσης

Τι αποκαλύπτει η μεγαλύτερη γενετική έρευνα στα πρωτεύοντα θηλαστικά

Ο μαγικός κόσμος της 7ης Τέχνης «ταξιδεύει» με τον κινητό δημοτικό κινηματογράφο στις γειτονιές της Πάτρας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.