Αίρονται και τα τελευταία μέτρα έναντι του κορωνοϊού, με απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων – Πού θα ισχύουν ακόμα

Τίτλοι τέλους και για τα τελευταία μέτρα έναντι του κορωνοϊού, τρία χρόνια μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στη σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε την άρση και των τελευταίων μέτρων, με εξαίρεση τα νοσοκομεία, τις κλινικές και τις δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

Τα τελευταία μέτρα έναντι του κορωνοϊού που καταργούνται:

  • η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα ΜΜΜ
  • τα υποχρεωτικά εβδομαδιαία τεστ στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
  • τα μέτρα σε εστιατόρια και μπαρ (απολυμαντικά στα τραπέζια κ.α.)

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, θα καταργηθεί η υποχρεωτική επιβεβαίωση της νόσησης μέσω rapid test σε φαρμακείο ή δομή υγείας, για την 5θήμερη αναρρωτική άδεια σε ασθενείς με COVID-19. Oι γιατροί θα μπορούν να χορηγούν άδεια στους εργαζόμενους, μετά από self test στο σπίτι.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφορικά με τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και τα τελευταία μέτρα έναντι του κορωνοϊού, δήλωσε:

“Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το Υπουργείο Υγείας εισηγήθηκε την άρση των μέτρων που ισχύουν έναντι της COVID-19 με εξαίρεση στις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η εισήγηση έγινε αποδέκτη από την Επιτροπή και αναμένεται η άρση των μέτρων.

Παραμένει ωστόσο η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της COVID-19 και για το λόγο αυτό συνιστάται η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός και η λήψη αντιικής θεραπείας για όσους νοσούν”.

ΠΟΥ: Η COVID-19 δεν θα θεωρείται πλέον έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία μέχρι το τέλος του έτους

Σημειώνεται ότι την εκτίμηση πως είμαστε πολύ κοντά στο τέλος της πανδημίας εξέφρασε και ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μιλώντας σε τελετή βράβευσής του από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

«Όσο τα κρούσματα COVID-19 σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να μειώνονται και τα έθνη αρχίζουν να ανακάμπτουν, είναι σημαντικό να μάθουμε από τα λάθη που έγιναν σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας για να προετοιμαστούμε καλύτερα για το μέλλον».

«Είμαι βέβαιος ότι η COVID-19 δεν θα θεωρείται πλέον έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό που είναι πιο σημαντικό τώρα είναι να μάθουμε από την πανδημία και να σχεδιάσουμε το μέλλον», είπε και συνέχισε:

«Είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε όλοι μια ειλικρινή αξιολόγηση της πανδημίας και να μάθουμε τα διδάγματά της, ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη ξανά».

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος παγκρέατος: Όλες οι τελευταίες εξελίξεις και οι νεότερες θεραπείες

Γκάγκα – Συμβούλιο Υπουργών Υγείας: Η αλληλεγγύη στην ΕΕ είναι ο τρόπος για να λύνουμε προβλήματα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.