Βαρύ το αποτύπωμα της COVID-19 στην καρδιά

Οι επιπτώσεις της COVID-19 στην καρδιά, είναι λίγο πολύ γνωστές, αλλά μια νέα μελέτη εστιάζει στις μικροσκοπικές αλλαγές που πιστεύεται ότι προκαλούνται από τον ιό.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης εξέτασαν τον καρδιακό ιστό από άτομα που είχαν COVID-19 και διαπίστωσαν ότι η μόλυνση κατέστρεψε τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα στην καρδιά ρυθμίζουν τα επίπεδα ασβεστίου, ενός ορυκτού που παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το όργανο συστέλλεται και αντλεί αίμα σε όλο το σώμα. Σε άλλο μέρος της μελέτης, η ίδια βλάβη παρατηρήθηκε και σε ποντίκια που είχαν μολυνθεί από COVID-19.

Ευρήματα μελέτης 

Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα (20/02/2023) στο Biophysical Society Meeting στο Σαν Ντιέγκο, δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε περιοδικό με κριτές.

Όταν ένα άτομο μολυνθεί από την COVID-19, το ανοσοποιητικό σύστημα ξεκινά μια έντονη φλεγμονώδη απόκριση σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον ιό. Αυτή η φλεγμονή, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαταράσσει τον τρόπο αποθήκευσης του ασβεστίου στην καρδιά.

Τα ιόντα ασβεστίου – μια εκδοχή του στοιχείου που φέρει θετικό φορτίο – είναι σημαντικοί αγγελιοφόροι που ρυθμίζουν τη λειτουργία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένου του πόσο γρήγορα και πόσο δυνατά συστέλλεται το όργανο. Αυτά τα ιόντα αποθηκεύονται μέσα στα κύτταρα, στο κατάστρωμα για όταν το σώμα χρειάζεται να τα χρησιμοποιήσει.

Απελευθερώνονται μέσω καναλιών στην κυτταρική μεμβράνη, γεγονός που διασφαλίζει ότι η σωστή ποσότητα ασβεστίου μπορεί να βγει έξω.

Βαρύ το αποτύπωμα στην καρδιά 

Η βλάβη που προκαλείται από τη φλεγμονή κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης COVID φαίνεται να προωθεί αυτά τα κανάλια να ανοίξουν, αφήνοντας υπερβολική διαρροή ασβεστίου από τα κύτταρα της καρδιάς, δήλωσε ο δρ Άντριου Μαρκς, καρδιολόγος και καθηγητής βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο οποίος ήταν συνεπικεφαλής της μελέτης. Αυτή η «πλημμύρα» ασβεστίου, είπε, μπορεί να μειώσει τη λειτουργία της καρδιάς και ακόμη και να προκαλέσει θανατηφόρες αρρυθμίες ή ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.

Αν και η φλεγμονή της καρδιάς είναι μια σπάνια αλλά τεκμηριωμένη παρενέργεια των εμβολίων mRNA COVID, η μελέτη εξέτασε μόνο τον καρδιακό ιστό από αυτοψίες πριν από τη διάθεση των εμβολίων.

«Οποιεσδήποτε αλλαγές είδαμε ήταν λόγω μόλυνσης», είπε ο Marks, προσθέτοντας ότι η νέα μελέτη ήταν μικρή και το επόμενο βήμα ήταν η διεξαγωγή της έρευνας σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε κάτι που ο Μαρκς και η ομάδα του είχαν παρατηρήσει νωρίτερα στην πανδημία, όταν ερευνούσαν πώς επηρεάζει ένα άλλο όργανο: τον εγκέφαλο .

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 στο περιοδικό Alzheimer’s and Dementia, η ομάδα βρήκε την ίδια κυτταρική βλάβη στα κανάλια ιόντων ασβεστίου στον εγκεφαλικό ιστό που υποβλήθηκε σε αυτοψία ανθρώπων που είχαν μολυνθεί. Αυτές οι αλλαγές, σημείωσε ο Μαρκς, είχαν παρατηρηθεί από καιρό σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ .

Ο Δρ Siddharth Singh, κλινικός διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής μετά την COVID-19, στο Smidt Heart Institute στο Cedars-Sinai Medical Center στο Λος Άντζελες, είπε ότι τα τελευταία ευρήματα βοηθούν στην εξήγηση των καρδιακών και εγκεφαλικών προβλημάτων που παρατηρούνται σε ασθενείς με κορονοϊό.

Διαβάστε επίσης 

Προϊόντα με ρεκόρ πωλήσεων εντός κι εκτός φαρμακείων

Σεξ και θερμίδες: Μύθοι και αλήθειες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.