Σεξ και θερμίδες: Μύθοι και αλήθειες

Οι θερμίδες που καίμε κατά την διάρκεια του σεξ δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές που θα καίγαμε κάνοντας κανονική γυμναστική. Ωστόσο, ανήκει στην κατηγορία των σωματικά έντονων ή ή υπάγεται στις χαλαρές φυσικές δραστηριότητες; Μπορεί για παράδειγμα να κάψει τόσες θερμίδες όσο το τζόκινγκ ή θυμίζει περισσότερο έναν χαλαρό περίπατο; Ανεβάζει τους καρδιακούς παλμούς; Μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

Η απάντηση είναι ναι. Σε άρθρο του Archives of Sexual Behavior,  που δημοσιεύει  η Washington Post, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αλμερία και της Μούρθια, στην Ισπανία, συγκέντρωσαν όλες τις προηγούμενες μελέτες που εξέταζαν τις σωματικές καταπονήσεις που πάνε πακέτο με το σεξ. Οι μελέτες αφορούσαν κυρίως ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, που επισκέπτονταν συχνά ένα εργαστήριο για επιστημονική παρατήρηση των προσπαθειών τους. Μερικά από τα ζευγάρια φορούσαν μόνιτορ καρδιακών παλμών ή άλλους ιχνηλάτες.

Το σεξ θεωρείται μια μορφή ήπιας φυσικής άσκησης

Το σεξ αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς. Στις μελέτες στις οποίες οι άνθρωποι φορούσαν ιχνηλάτες, οι καρδιακοί παλμοί κυμαίνονταν κατά μέσο όρο μεταξύ 90 και 130 παλμών ανά λεπτό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κορυφώνονταν στους 145 με 170. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι καρδιακοί παλμοί των γυναικών έτειναν να είναι χαμηλότεροι σε σχέση με των αντρών.

Η μέση θερμιδική καύση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής παρουσίαζαν διαφοροποιήσεις, ανάλογα με τη στάση, το φύλο, η ηλικία, καθώς και παράγοντες, όπως το αν το ζευγάρι βρισκόταν στο σπίτι ή στο εργαστήριο.

Σύμφωνα με μελέτη, η συνολική ενεργειακή δαπάνη κατά τη διάρκεια μιας μεμονωμένης σεξουαλικής συνεύρεσης έφτασε τις 130 θερμίδες, ενώ σε άλλο πείραμα, άγγιξε τις 101 θερμίδες για τους άνδρες και τις 69 για τις γυναίκες.

Σε ό,τι αφορά την καύση θερμίδων, οι αριθμοί πλησιάζουν τα μεγέθη που επιτυγχάνονται μέσα από το χαλαρό τρέξιμο. Ωστόσο, οι καρδιακοί παλμοί στο σεξ αυξάνονται περισσότερο σε σχέση με το τζόκινγκ.

Όσο για τη διάρκεια των συνευρέσεων, αυτή διέφερε από ζευγάρι σε ζευγάρι. Στα νεαρά, υγιή ζευγάρια πάντως, το σεξ διαρκούσε κατά μέσο όρο 32,38 λεπτά, ενώ σε ζευγάρια με προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, το σεξ διαρκούσε κατά μέσο όρο 19 λεπτά.

Μπορεί το σεξ να μας προκαλέσει ανακοπή;

Mελέτη του 2022 στο JAMA Cardiology, διαπίστωσε ότι οι θάνατοι από ανακοπή καρδιάς που σχετίζονται με το σεξ ήταν καθησυχαστικά ασυνήθιστοι.

Από τις 6.847 θανατηφόρες αιφνίδιες καρδιακές ανακοπές που αναφέρθηκαν σε ένα παθολογικό κέντρο στο Λονδίνο μεταξύ 1994 και 2020, μόνο οι 17 συνέβησαν κατά τη διάρκεια ή σχεδόν αμέσως μετά την σεξουαλική επαφή.

Ωστόσο, από αυτούς τους 17, οι έξι ήταν νεαρές γυναίκες, κάτι που ήταν απροσδόκητο.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι οι προσπάθειες ανάνηψης στους άνδρες που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά το σεξ, έτειναν να ξεκινούν αρκετά λεπτά καθυστερημένα σε σχέση με τις άλλες περιπτώσεις, ίσως λόγω δυσπιστίας των συντρόφων ή «κάποιου βαθμού αμηχανίας», δήλωσε ο Eλόι Μορικόν, καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Εξίσου απίθανο με την ανακοπή καρδιάς, είναι και το ενδεχόμενο το σεξ να θέσει σε κίνδυνο το αποτέλεσμα την έκβαση του αυριανού μας αγώνα ή της προπόνησής μας, παρά τους διαδεδομένους μύθους που στηρίζουν το αντίθετο.

Ανασκόπηση του 2022, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η σεξουαλική δραστηριότητα πριν από την σωματική άσκηση δεν φαίνεται να επηρεάζει ούτε την φυσική μας κατάσταση, ούτε τη μυοσκελετική αντοχή, αλλά ούτε και τη δυναμική μας.

«Θα έλεγα λοιπόν, ότι δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγουμε το σεξ πριν από έναν αγώνα ή πριν την προπόνηση», συνιστά μιλώντας στην Washington Post, ο Τζέραλντ Ζαβόρσκι, καθηγητής φυσιολογίας και βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Διαβάστε επίσης 

Πόσα λεπτά άσκησης την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας στη μέση ηλικία;

Αντιμετωπίστε 10 καθημερινά προβλήματα στο σπίτι με αλουμινόχαρτο

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.