Μόνο 7 είναι τα συμπτώματα που σχετίζονται άμεσα με την μακροχρόνια COVID – Τι έδειξε νέα μελέτη

Τα άτομα που παρουσιάζουν μακροχρόνια COVID ή μετα-COVID καταστάσεις, είναι επιρρεπή να εμφανίσουν μόνο επτά συμπτώματα για έως και ένα χρόνο μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μιζούρι έκανε μια απροσδόκητη ανακάλυψη όταν συνέκρινε ασθενείς με 47 διαφορετικά συμπτώματα της long COVID. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι τελικά είναι μόνο 7 τα συμπτώματα που σχετίζονται άμεσα με την μακροχρόνια COVID.

Τα 7 συμπτώματα που σχετίζονται άμεσα με την μακροχρόνια COVID

Τα συμπτώματα αυτά είναι: καρδιά που χτυπά γρήγορα, τριχόπτωση, κόπωση, πόνος στο στήθος, δύσπνοια, πόνος στις αρθρώσεις και παχυσαρκία.

Η ομάδα εξέτασε δεδομένα από ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία από συνολικά 52.461 ασθενείς σε 122 δομές υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες και επέλεξαν τα 47 πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα από μακροχρόνια COVID. Στη συνέχεια, οι ερευνητές έψαξαν για τυχόν συγκρίσεις στα αναφερόμενα συμπτώματα – πολλά κοινά και από άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού – μεταξύ ατόμων σε τρεις διαφορετικές υποομάδες:

  • Άτομα που έχουν διαγνωστεί με COVID-19 αλλά δεν έχουν κοινές ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως γρίπη ή πνευμονία
  • Άτομα με κοινές ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού αλλά δεν έχουν COVID-19
  • Άτομα που δεν έχουν COVID-19 ή άλλες κοινές ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού.

«Παρά τον συντριπτικό αριθμό μακροχρόνιων συμπτωμάτων COVID που αναφέρθηκαν προηγουμένως από άλλες μελέτες, βρήκαμε μόνο μερικά συμπτώματα που σχετίζονται ειδικά με μια λοίμωξη από τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID-19», δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης, όπως αναφέρει το eurekalert.

«Πριν εξετάσουμε τα δεδομένα, σκεφτήκαμε ότι θα βρίσκαμε πολλά συμπτώματα που σχετίζονται συγκεκριμένα με τη μακροχρόνια COVID-19, αλλά αυτό δεν συνέβη».

«Τώρα, οι ερευνητές θα είναι σε θέση να κατανοήσουν καλύτερα πώς ο SARS-CoV-2 μπορεί να μεταλλαχθεί ή να εξελιχθεί δημιουργώντας νέες συνδέσεις για τις οποίες μπορεί να μην γνωρίζαμε πριν», είπαν. «Στο μέλλον, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία για να ανιχνεύσουμε γρήγορα υποομάδες ασθενών που μπορεί να έχουν αυτές τις μακροχρόνιες παθήσεις υγείας».

Τα ευρήματα θα παρέχουν στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το τι να ζητούν και να ρωτούν τους ασθενείς που έχει συμπτώματα μακράς διάρκειας COVID.

Επίσης, τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν επίσης να ωφελήσουν τους ερευνητές που εξετάζουν άλλες πτυχές της COVID-19, όπως η επίδραση του ιού στον εγκέφαλο ή το ανοσοποιητικό σύστημα. Η έννοια της μακροχρόνιας COVID αναπτύχθηκε αφού οι κλινικοί γιατροί άρχισαν να παρατηρούν ότι μια ομάδα ανθρώπων που αποκαλούνταν «επιζώντες» της COVID-19 «δεν ήταν απαραίτητα πλέον φυσιολογικοί».

Οι επιζώντες εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα που μερικές φορές τους προκαλούν αναπηρία και τους εμποδίζουν να επιστρέψουν στη δουλειά ή στις δραστηριότητες της καθημερινής τους ζωής. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή η λοίμωξη από την COVID-19 είναι ακόμα ενεργή, αλλά αντίθετα η μόλυνση έχει προκαλέσει μακροπρόθεσμες συνέπειες ή επακόλουθα, με τη μορφή ενός συνδρόμου μετά την COVID-19 που θα μπορούσε να επιμείνει για μήνες ή και χρόνια. Η έρευνά μας μπόρεσε να εντοπίσει μακροπρόθεσμα επακόλουθα που είναι διακριτικά του COVID-19 και να διαχωρίσει το μετα-COVID σύνδρομο από άλλα μετα-ιικά σύνδρομα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Open Forum Infectious Diseases και υποστηρίχθηκε από επιχορήγηση από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης

Ξύπνησες με πρησμένο πρόσωπο; Τι φταίει και τι μπορείς να κάνεις

Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη 3 μορφών καρκίνου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.