Ξύπνησες με πρησμένο πρόσωπο; Τι φταίει και τι μπορείς να κάνεις

Το πρήξιμο στο προσώπο εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται υπερβολικά υγρό στους ιστούς του προσώπου. Πολλοί άνθρωποι το αισθάνονται αυτό αμέσως μετά το ξύπνημα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά από χειρουργική επέμβαση, τραύμα ή λόγω αλλεργικής αντίδρασης. Μερικές φορές, αναφέρει το newsagency.com, προκαλεί επίσης πρήξιμο στον λαιμό ή το λαιμό, αλλά αυτό στο πρόσωπο είναι συνήθως ανώδυνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ξαφνικό, επώδυνο πρήξιμο.

Δείτε ποιες είναι μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές αιτίες του πρηξίματος στο πρόσωπο

Το παράκανες με το αλάτι

Η πιο συχνή αιτία κατακράτησης υγρών στον οργανισμό σου; Η διατροφή.Κι αν αναρωτήθηκες ποτέ ποιες τροφές/ συστατικά μπορούν να κάνουν το πρόσωπό σου να φαίνεται πρησμένο το επόμενο πρωί, το αλάτι είναι μέσα στους συνήθεις ύποπτους. Η αυξημένη πρόσληψη νατρίου- μετά από ένα πολύ αλμυρό γεύμα- σχετίζεται με την κατακράτηση υγρών, το αίσθημα φουσκώματος, αλλά και πρήξιμο στο πρόσωπο.

Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο

Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες τείνουν να παρατηρούν πρήξιμο μία έως δύο ημέρες πριν ξεκινήσουν την περίοδό τους, χάρη στην προεμμηνορροϊκή κατακράτηση υγρών. Καλό είναι λοιπόν- αν θέλεις να μειώσεις το πρήξιμο στο πρόσωπό σου- να περιορίσεις την πρόσληψη αλατιού και να πάρεις ίσως κάποιο συμπλήρωμα μαγνησίου, πάντα με τη συμβουλή γιατρού.

Κοιμάσαι με λάθος τρόπο

Είχες σκεφτεί ποτέ πως ο τρόπος που κοιμάσαι μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο σ’ αυτό; Κι αν θέλεις να ξυπνάς λιγότερο πρησμένη, δεν έχεις παρά να προσπαθήσεις να κοιμάσαι με το κεφάλι σου ελαφρώς ανασηκωμένο, χρησιμοποιώντας ένα επιπλέον ή πιο ψηλό μαξιλάρι, μιας και κάτι τέτοιο μπορεί να εμποδίσει- περιορίσει την κατακράτηση υγρών γύρω και κάτω από τα μάτια, σε συνδυασμό πάντα με το 8ωρο και το απόλυτο σκοτάδι.

Δερματίτιδα εξ επαφής

Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν κόκκινο, πρησμένο δέρμα στο πρόσωπο όταν αυτό έρθει σε επαφή με κοσμήματα, καλλυντικά, ορισμένα φυτά κ.λπ. Η αντίδραση αυτή είναι αλλεργικής φύσης και λέγεται δερματίτιδα εξ επαφής. Ορισμένες κρέμες και αλοιφές, κάτω από την κατάλληλη καθοδήγηση, συνήθως είναι αρκετές για να καταπραϋνθούν τα συμπτώματά.

Τροφική αλλεργία

Αν πάσχετε από τροφική αλλεργία (π.χ. στα ψάρια, τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς κ.λπ.), ο οργανισμός σας θα αντιδρά έντονα κάθε φορά που θα εκτίθεται σε αυτά. Η τροφική αλλεργία σε άτομα που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία, μπορεί να είναι επικίνδυνη για τη ζωή όταν προκαλεί οίδημα προσώπου και λάρυγγα (αλλεργικό σοκ ή αναφυλαξία). Η κατάσταση είναι επείγον περιστατικό και απαιτεί άμεση ιατρική βοήθεια.

Παρενέργειες σε φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα έχουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια το πρήξιμο στο πρόσωπο. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται αντιυπερτασικά (π.χ. αναστολείς του ACE, ανταγωνιστές υποδοχέων της αγγειοτασίνης ΙΙ), κορτικοστεροειδή, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, φάρμακα για τον διαβήτη (π.χ. θειαζολιδινεδιόνες), η κορτιζόνη κ.λπ.

Πολλοί άνθρωποι, εξάλλου, έχουν αλλεργία σε κάποιο ή κάποια φάρμακα. Οι φαρμακευτικές αλλεργίες συχνά αφορούν φάρμακα όπως αντιβιοτικά (π.χ. την πενικιλίνη και τα παράγωγά της), αντιεπιληπτικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) και χημειοθεραπευτικά. Όταν η φαρμακευτική αλλεργία προκαλεί οίδημα προσώπου και λάρυγγα, είναι επείγον περιστατικό.

Τι μπορείς να κάνεις

Μείνετε ενυδατωμένοι

Η αφυδάτωση προκαλεί κατακράτηση νερού, η οποία μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο του προσώπου. Πίνετε άφθονο νερό για να αποφύγετε αυτή την κατάσταση και τη δυσάρεστη έκπληξη το πρωί όταν βλέπετε το πρόσωπο σας πρησμένο στον καθρέφτη.

Χρησιμοποιήστε παγοκύστες ή άλλα δροσερά πράγματα

Μπορείτε να εφαρμόσετε παγοκύστες ή κρύες κομπρέσες στην πρησμένη περιοχή. Θα διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και θα μειώσει το πρήξιμο. Αλλά θυμηθείτε να μην το κάνετε απευθείας.

Μειώστε την πρόσληψη ζάχαρης και αλατιού

Αποφύγετε τα υπερβολικά γλυκά ή αλμυρά τρόφιμα και επεξεργασμένα τρόφιμα για να μειώσετε το πρήξιμο του προσώπου.

Φροντίστε την ξεκούρασή σας

Ξεκουραστείτε πολύ και αφήστε το σώμα σας να αναρρώσει

Διαβάστε επίσης

5 προπονήσεις που καταστρέφουν το σώμα σας μετά τα 40

Στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες μετά από COVID-19

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.