Ξαναρχίζει η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε Γαλλία και Ιταλία

Οι χώρες που είχαν αναστείλει τους εμβολιασμούς με  AstraZeneca αρχίζουν σταδιακά να το χορηγούν, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ότι τα οφέλη του εμβολίου στο να προστατεύουν τους ανθρώπους από θάνατο ή νοσηλεία λόγω του κορονοϊού, υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.

Το πράσινο φως για την επανέναρξη των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19, έδωσε η ανωτάτη υγειονομική αρχή της Γαλλίας, ωστόσο συνιστά την χρήση του στα άτομα άνω των 55 ετών, σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο ηλικιακός περιορισμός αποφασίσθηκε έπειτα από την εμφάνιση σοβαρών, αν και πολύ σπάνιων, περιστατικών δημιουργίας αιματικών θρόμβων μετά τον εμβολιασμό μόνο σε άτομα κάτω των 55 ετών, που οδήγησαν στην αναστολή των εμβολιασμών σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρεται στην ανακοίνωση της αρχής.

Η αρχή συνιστά στα άτομα κάτω των 55 ετών να επιλέξουν ένα από τα διαθέσιμα εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία του mRNA (δηλαδή τα εμβόλια των Pfizer/BionTech και Moderna).

Σχετικά με τα άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, η γαλλική υγειονομική αρχή «θα πάρει πολύ σύντομα θέση για τον τρόπο χορήγησης της δεύτερης δόσης» του εμβολίου.

Σημειώνεται ότι, ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, θα εμβολιασθεί κανονικά με το εμβόλιο σήμερα, όπως δεσμεύθηκε χθες για να καθησυχάσει την γαλλική κοινή γνώμη, αφού είναι γεννημένος το 1965.

Το απόγευμα της Παρασκευής ξαναρχίζει και στην Ιταλία η χορήγηση των εμβολίων της AstraZeneca.

Όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, προβλέπεται αύξηση του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων εμβολιασμού, με υπερωρίες του προσωπικού και έκτακτους εμβολιασμούς κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι είναι να επιτευχθεί η χορήγηση 500.000 σκευασμάτων την ημέρα, με την κινητοποίηση φαρμακοποιών, 44.000 οικογενειακών γιατρών, 23.000 ειδικευόμενων γιατρών, 6.000 οδοντιατρων και 270.000 νοσηλευτών που ανήκουν στο εθνικό σύστημα υγείας της Ιταλίας και θα πληρωθούν επιπλέον για την βοήθειά τους αυτή.

Παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζει επικοινωνιακή εκστρατεία με τίτλο Ιο mi vaccino perche… (Εγώ εμβολιάζομαι επειδή…) την οποία, σύμφωνα με διαρροές, πρόκειται να στηρίξουν γνωστοί αθλητές, όπως ο ποδοσφαιριστής Φραντσέσκο Τότι και η Βαλεντίνα Βετσάλι, πρωταθλήτρια ξιφασκίας.

Η ιταλικές αρχές αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να πάει χαμένη ούτε ένα φιαλίδιο από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Στο τέλος κάθε ημέρας, όσες δόσεις περισσεύουν θα χορηγούνται σε ηλικιωμένους που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, σε ευπαθείς ομάδες ή, σε περίπτωση που υπάρχει ακόμη κάποιο υπόλοιπο, γενικότερα σε πολίτες οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, για να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος εξαιτίας της προσωρινής αναστολής που έληξε χθες, Πέμπτη, θα χρειαστούν δεκαπέντε ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.