Πιέζει ο χρόνος για τον εμβολιασμό σε όλη την Ευρώπη

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων αλλά και η προσωρινή διακοπή χορήγησης του εμβολίου Astrazeneca σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δημιουργούν πίεση χρόνου στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της μέχρι το καλοκαίρι. Ορισμένες εκτιμήσεις υποστηρίζουν πως καμιά χώρα – μέλος δεν θα το καταφέρει…

Η αναταραχή της Astrazeneca

Τις τελευταίες ημέρες δεκάδες χιλιάδες προγραμματισμένα ραντεβού εμβολιασμού αναβλήθηκαν στην Ευρώπη, καθώς μια σειρά από χώρες ανέστειλαν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου Astrazeneca.

Χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάνθηκε οτι το εν λόγω εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Μετά την εξέλιξη αυτή, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο, Λετονία, Λιθουανία, Βουλγαρία ανακοίνωσαν οτι θα ξεκινήσουν και πάλι τη χορήγηση του εμβολίου. Το ίδιο θα κάνουν από την επόμενη εβδομάδα Ισπανία, Πορτογαλία και Ολλανδία.

Καθυστερήσεις 

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντιμέτωπη με καθυστερήσεις παραδόσεων εμβολίων, κάτι που μπορεί να επηρεάσει το εμβολιαστικό χρονοδιάγραμμα.

Η ΕΕ μάλιστα έχει ζητήσει από τρίτες χώρες να δείχνουν στις παραδόσεις την ίδια συνέπεια με την οποία η Ευρώπη διανέμει εμβόλια προς αυτές. Δεν αποκλείονται, δε, και κανονιστικές ρυθμίσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Επιταχύνεται ο εμβολιαστικός ρυθμός παγκοσίως

Όπως και να ‘χει, ο παγκόσμιος εμβολιασμός κατά της Covid-19 συνεχίζει να επιταχύνεται.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, πάνω από 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα.

Ενδεικτικό του ρυθμού επιτάχυνσης είναι ότι τα πρώτα 100 εκατομμύρια δόσεις χορηγήθηκαν σε 2 μήνες, τα επόμενα 100 εκατομμύρια σε 20 ημέρες, επόμενα 100 σε 15 ημέρες και τα τελευταία 100 σε 11 ημέρες!

Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει σε τουλάχιστον 158 χώρες ή εδάφη, όπου κατοικεί το 93% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ισραήλ ο πρωταθλητής

Το Ισραήλ είναι η χώρα που προηγείται μακράν στη μάχη της ανοσοποίησης κατά του νέου κορονοϊού, με σχεδόν το 60% του πληθυσμού του να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κυριαρχούν (113 εκατομμύρια δόσεις), μπροστά από την Κίνα (65 εκατομμύρια στις 14 Μαρτίου), την Ινδία (39 εκατομμύρια) και το Ηνωμένο Βασίλειο (27,6 εκατομμύρια).

Οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αθροιστικά έχουν χορηγήσει 54,4 εκατομμύρια δόσεις, που αντιστοιχούν σε περίπου  8,5% του πληθυσμού. Η Μάλτα (21%) οδηγεί την κούρσα, ενώ Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία κινούνται περίπου στον μέσο όρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, New York Times  

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.