Επιστροφή της μάσκας στα σχολεία ζητούν οι παιδίατροι – Επιστολή σε Θ. Πλεύρη

Την ανησυχία τους για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού, γρίπης και αναπνευστικών ιώσεων στα παιδιά, εκφράζουν οι παιδίατροι της χώρας και ζητούν την επιστροφή της μάσκας στους κλειστούς χώρους.

Με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, ζητά την άμεση λήψη προληπτικών μέτρων στον μαθητικό πληθυσμό, ώστε να προληφθεί, όπως τονίζει, η επιδείνωση της κατάστασης.

Οι παιδίατροι εκτιμούν πως, η κατάσταση δε θα είναι εύκολη, λόγω των μολύνσεων, αλλά και τον επαναμολύνσεων, καθώς οι υποπαραλλαγές του κορονοϊού ΒQ.1, BQ.1.1 και ΧΒΒ διαφεύγουν της ανοσίας.

Επιτακτική η χρήση μάσκας 

Για τον λόγο αυτό στην επιστολή τους ζητούν την άμεση επαναφορά της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και κυρίως στα σχολεία.

Οι παιδίατροι επικαλούνται ως δεδομένα που θα ανατρέψουν επικίνδυνα την επιδημιολογική κατάσταση τις χαμηλές θερμοκρασίες που θα οδηγήσουν σε συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού για τον κορονοϊό των παιδιών και των εφήβων και την αυξημένη νοσηρότητα που παρατηρείται τόσο του ιού της γρίπης, όσο και άλλων αναπνευστικών ιώσεων, με αποτέλεσμα να γεμίζουν τα παιδιατρικά νοσοκομεία κατά τη διάρκεια των εφημεριών.

Οι παιδίατροι μεταξύ άλλων προτείνουν:

Την καθολική εφαρμογή προστατευτικής μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους

Τη χρήση συσκευών καθαρισμού αέρα σε όλες τις τάξεις όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων

Το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης εμβολιασμού έναντι της COVID-19, για όλα τα παιδιά και τους εφήβους 5- 17 ετών.

Αναλυτικά η επιστολή 

Αξιότιμε κ Υπουργέ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων παρακολουθεί με ανησυχία την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην χώρα μας και τις νέες μεταλλάξεις της Όμικρον, η οποία μεταδίδεται αστραπιαία και όλα δείχνουν πως θα κυριαρχήσει φέτος τον χειμώνα, όπως προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC) σε επιδημιολογική του έκθεση.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC), η BQ.1 θα έχει μολύνει το 80% του πληθυσμού της Ευρώπης μέχρι τον Φεβρουάριο, ενώ εκτιμά ότι θα έχουμε άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού τις επόμενες εβδομάδες. Το ECDC μάλιστα χαρακτηρίζει την μετάλλαξη BQ.1, συμπεριλαμβανομένων των υποκατηγοριών της, ως “ιδιαίτερα σημαντική”. Ήδη η BQ.1.1 έχει εντοπιστεί σε 29 χώρες όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Μάλιστα, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, το μεταλλαγμένο στέλεχος BQ.1 μπορεί να διαφεύγει της ανοσίας, προκαλώντας συχνές επαναμολύνσεις.

Δεδομένων των:

Χαμηλών θερμοκρασιών και της μεταφοράς του συνόλου σχεδόν των δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους
Της παρέλευσης σημαντικού χρονικού διαστήματος από την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού έναντι του Covid παιδιών και εφήβων

Της παρατηρούμενης αυξημένης νοσηρότητας, τόσο του ιού της γρίπης αλλά και άλλων αναπνευστικών ιών με αποτέλεσμα την αύξηση της προσέλευσης παιδιατρικών ασθενών στις εφημερίες των νοσοκομείων

Προτείνουμε:

Την καθολική εφαρμογή προστατευτικής μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους

Την χρήση συσκευών καθαρισμού αέρα σε όλες τις τάξεις όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων

Το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης εμβολιασμού έναντι του COVID-19  για όλα τα παιδιά και τους εφήβους 5- 17 ετών

Διαβάστε επίσης 

Πιλοτική λειτουργία του «panic button» για θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Με απώλεια ακοής κινδυνεύουν ένα δισ. νέοι, εξαιτίας της δυνατής μουσικής 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.