Η βαριά εμμηνόρροια πιθανή παρενέργεια από τα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19

Πιθανό είναι τα εμβόλια κατά της COVID-19 που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA να προκαλέσουν παροδική διαταραχή της εμμηνόρροιας σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Επιτροπή ειδικών του ΕΜΑ προτείνει να ενημερωθούν τα φυλλάδια οδηγιών των εμβολίων mRNA ώστε να αναγράφουν ως πιθανή παρενέργεια τη βαριά εμμηνόρροια, δηλ. την αύξηση της ροής ή της διάρκειας της αιμορραγίας.

Φαινόμενο μικρής διάρκειας

Το φαινόμενο, το οποίο συνήθως έχει μικρή διάρκεια και δεν θεωρείται σοβαρό, έχει παρατηρηθεί σε κλινικές δοκιμές των εμβολίων, σε περιπτώσεις στον πραγματικό κόσμο και στην ιατρική βιβλιογραφία, ανέφερε ο ΕΜΑ.

Αναφορές βαριάς εμμηνόρροιας έχουν αναφερθεί μετά την πρώτη, τη δεύτερη ή την αναμνηστική δόση των εμβολίων της Pfizer και της Moderna.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία είναι ότι υπάρχει «εύλογη πιθανότητα» να υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στη βαριά εμμηνόρροια και τον εμβολιασμό, ανέφερε ο ΕΜΑ.

Διαταραχή της εμμήνου ρύσης και γονιμότητα

Τόνισε ακόμα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η διαταραχή της εμμήνου ρύσης έχει επιπτώσεις στην γονιμότητα.

Εκπρόσωπος της Moderna, αναφέρει το Reuters, δήλωσε πως η εταιρεία έχει υπόψη της αναφορές που συνδέουν το εμβόλιο με δυσμηνόρροια, ή πόνους που σχετίζονται με την περίοδο.

«Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχουμε αναγνωρίσει αιτιώδη σύνδεση με το εμβόλιο COVID-19 της Moderna» είπε ο εκπρόσωπος.

Επιτροπή του ΕΜΑ που ανασκόπησε τα διαθέσιμα δεδομένα κατέληξε ότι τα εμβόλια mRNA δεν προκαλούν επιπλοκές στις εγκύους ή τα βρέφη και είναι εξίσου αποτελεσματικό στις εγκύους για την πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου.

Διαταραχές της περιόδου μπορεί να εκδηλωθούν για μια ποικιλία άλλων λόγων, όπως τα υποκείμενα νοσήματα, η κόπωση και το στρες. Τέτοιες διαταραχές έχουν εξάλλου παρατηρηθεί και στη διάρκεια της λοίμωξης COVID-19.

Διαβάστε επίσης

ΠΟΥ: Η φυματίωση επιστρέφει δυναμικά στον κόσμο – Αιτία η πανδημία

Διάσημη τραγουδίστρια διαγνώστηκε με καρκίνο: «Θέλω να δω τη κόρη μου να ενηλικιώνεται, θέλω να ζήσω!»

Διάσημη τραγουδίστρια διαγνώστηκε με καρκίνο: «Θέλω να δω τη κόρη μου να ενηλικιώνεται, θέλω να ζήσω!»

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.