«Καμπανάκι» ECDC για το νέο στέλεχος της Όμικρον που εντοπίστηκε σε πέντε χώρες της ΕΕ

Σε τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες εντοπίστηκε το νέο στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού γεγονός που οδηγεί τον Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) να χτυπήσει “καμπανάκι” για το επόμενο διάστημα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών, η BQ.1 και η υποπαραλλαγή της BQ1.1 αναμένεται να γίνουν τα επικρατέστερα στελέχη του ιού στην EE και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο στα μέσα Νοεμβρίου και στις αρχές του Δεκεμβρίου 2022.

Με βάση και τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν χτες από το ECDC ίσως αυτό να οδηγήσει σε μια αύξηση του αριθμού κρουσμάτων της COVID-19 τις επόμενες εβδομάδες.

Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά των υποπαραλλαγών Όμικρον

Το ECDC αναφέρει πως η παραλλαγή BQ.1 και η υποπαραλλαγή της BQ.1.1 έχει εντοπιστεί σε ποσοστά έως 19% την εβδομάδα 3 έως 9 Οκτωβρίου. Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά είναι η Γαλλία (19%), το Βέλγιο (9%), η Ιρλανδία (7%), η Ολλανδία (6%) και η Ιταλία (5%).

Εργαστηριακές μελέτες στην Ασία δείχνουν ότι η BQ.1 έχει τη δυνατότητα να διαφεύγει σε σημαντικό βαθμό της ανοσολογικής απόκρισης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα περιορισμένα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η BQ.1 σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης συγκριτικά με τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον.

Το ECDC σημειώνει πως η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με τις πρώτες όσο και με τις ενισχυτικές δόσεις στις πληθυσμιακές ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, παραμένει προτεραιότητα. Επιπρόσθετα επισημαίνεται πως θα απαιτηθούν και επιπλέον αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων κατά της Covid-19 για τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από τη σοβαρή νόσηση, όπως οι ενήλικες άνω των 60 ετών, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι έγκυες γυναίκες αλλά και αυτοί ταλαιπωρούνται από υποκείμενα νοσήματα.

Διαβάστε επίσης

Κυριάκος Πιερρακάκης: “Προχωρά η ψηφιοποίηση σε Δικαιοσύνη και Υγεία”

Η Αντζελίνα Τζολί με ουλές μαστεκτομής και το μήνυμα για τον καρκίνο του μαστού

Φλώρινα: Σαράντα σπήλαια αποκάλυψε η υποχώρηση των υδάτων στη Μεγάλη Πρέσπα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.