Μάριος Θεμιστοκλέους: Συνεχίζεται η εμβολιαστική διαδικασία, είμαστε στην γραμμή του ΕΜΑ

Στην ανησυχία που έχει δημιουργηθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους σημειώνοντας πως «η διενέργεια των εμβολιασμών είναι ο βασικός πυλώνας του επιχειρησιακού εμβολιασμού. Συνεχίζουμε να είμαστε στην γραμμή του ΕΜΑ. Αυτός έχει στη διάθεσή του όλα τα δεδομένα από όλες τις χώρες. Εκείνος εγκρίνει όλα τα εμβόλια και τα φάρμακα. Οι δικές μας υγειονομικές αρχές, αφού εξέτασε όλα τα γεγονότα έχει αποφασίσει να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Κάτω του 4% οι ακυρώσεις

Την ίδια ώρα ελαφρά χαμηλότερη είναι σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες υπήρξε η προσέλευση των πολιτών την Τρίτη 16 Μαρτίου, στα εμβολιαστικά κέντρα για τον εμβολιασμό με AstraZeneca.

Το ποσοστό των ραντεβού με AstraZeneca που ακυρώθηκαν είναι κάτω του 4% ελαφρά αυξημένο από το καθημερινό ποσοστό ακυρώσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας,  «σήμερα έχουμε 9.484 προγραμματισμένα ραντεβού Astrazeneca. Μέχρι τις 17.30 που πήραμε τα στοιχεία είχαμε 7.815 προγραμματισμένα ραντεβού και είχαν πραγματοποιηθεί 6.6874 εμβολιασμοί, ποσοστό 85%. Στο εμβόλιο Astrazeneca δεν έχουμε αδιάθετες δόσεις. Φυλάσσεται σε θερμοκρασία 2-8 βαθμούς για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Κι ακόμα κι αν ανοιχτεί φιαλίδιο, μετακυλίεται μέσα στην επόμενη μέρα. Άρα δεν είχαμε αδιάθετες δόσεις και δεν τις χρησιμοποιήσαμε για κάποιες άλλες ομάδες».

Στην ερώτηση τι θα γίνει αν αρνηθούν πολίτες το εμβόλιο της Astrazeneca και τι θα γίνει αν κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση και αρνηθεί να κάνει την δεύτερη, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε: «Έχουμε πει από την προηγούμενη ενημέρωση ότι σταδιακά ενώνονται τα δύο συστήματα εμβολιασμού που έχουμε. Και τα άτομα που είναι δικαιούχα με τα άλλα δύο εμβόλια, καθώς και το εμβόλιο της Astrazeneca.

Από την στιγμή που στο τέλος του μήνα θα ενωθούν και τα δύο συστήματα, όλοι θα είναι δικαιούχοι για όλα τα εμβόλια και ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει. Τώρα αν κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση, αυτό έχει και μια επιστημονική χροιά. Ανάλογα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα ακολουθήσουμε όποια απόφαση μας πει», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.