Σε ανοδική πορεία τα λύματα – Αυξάνονται τα κρούσματα της «Κένταυρος»

Σε ανοδική πορεία βρίσκεται το ιικό φορτίο στη χώρα, όπως δείχνουν τα λύματα. Κατά την εβδομάδα αναφοράς, 10 έως 16 Οκτωβρίου 2022, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 3 έως 9 Οκτωβρίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 σε επτά από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Επίσης πτωτικές τάσεις, στα λύματα, σημειώθηκαν σε δύο περιοχές και σταθεροποίηση σε τρεις.

Σε ανοδική πορεία τα λύματα 

Καθαρά αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (+170%), στη Λάρισα (+60%), στο Ηράκλειο (+97%), στον Άγιο Νικόλαο (+50%) και στα Χανιά (+44%), ενώ οριακή αύξηση στα λύματα, παρατηρήθηκε στην Ξάνθη (+19%) και στο Βόλο (+30%).

Σε ανοδική πορεία τα λύματα

Πτωτικές τάσεις, στα λύματα  παρατηρήθηκαν στην Κέρκυρα (-61%) και στα Ιωάννινα (-46%).

Σταθεροποιητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στη Θεσσαλονίκη (+6%), στην Αλεξανδρούπολη (+5%) και στην Αττική (0%).

Αυξάνονται τα κρούσματα της «Κένταυρος»

Στο μεταξύ, στην παρούσα αναφορά περιλαμβάνονται αποτελέσματα ανάλυσης από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, από 277 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 17 Σεπτεμβρίου 2022 έως 09 Οκτωβρίου 2022. Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε στέλεχος Όμικρον (B.1.1.529).

Δεκαέξι εξ αυτών, ταυτοποιήθηκαν ως υπο-παραλλαγή της BA.2 (BA.2.75). Συνολικά, έως τώρα έχουν ταυτοποιηθεί 31 στελέχη με υπο-παραλλαγή BA.2.75 (Κένταυρος), όταν στην προηγούμενη έκθεση αναφέρονταν 15.

Διαβάστε επίσης

Κορονοϊός: 55.242 κρούσματα, 107 θάνατοι και 74 διασωληνωμένοι, την τελευταία εβδομάδα 

“Πληγή” για το ελληνικό δημόσιο η επιδημία COVID-19 – Πόσα δισ. στοίχισε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.