Πόνος στη μέση και COVID-19: Είναι νέο σύμπτωμα;

Ο πόνος στη μέση είναι ένα πιθανό σύμπτωμα του COVID-19, αυτό τουλάχιστον εκτιμά το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, τα ποσοστά πόνου στην πλάτη αυξήθηκαν. Μία μελέτη του 2021 στη Μάλτα διαπίστωσε ότι το 30% των συμμετεχόντων ανέφερε πόνο στην πλάτη πριν από την πανδημία. Μετά την πανδημία, το 49% παραπονέθηκε για πόνο στην πλάτη, πολλοί από τους οποίους δεν τον είχαν βιώσει πριν εμφανίσουν COVID-19.

Εκτός από τον ίδια την COVID-19, άλλες πτυχές της πανδημίας μπορεί να έχουν οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι μπορεί να είχαν ασκηθεί λιγότερο κατά τη διάρκεια του lockdown ή όσοι εργάζονται από το σπίτι μπορεί να μην είχαν την κατάλληλη θέση εργασίας, με αποτέλεσμα να υιοθετούν λανθασμένη στάση καθ’ όλη τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας.

Ο πόνος στη μέση είναι σύμπτωμα της COVID-19;

Ο πόνος στη μέση είναι ένα πιθανό σύμπτωμα της COVID-19. Οι μυϊκοί πόνοι και οι πόνοι είναι κοινά συμπτώματα σε πολλές ιογενείς λοιμώξεις, ειδικά όταν ένα άτομο έχει πυρετό και το CDC αναφέρει τον μυϊκό πόνο ως σύμπτωμα της COVID-19.

Σε μία μελέτη το 2021 σε νοσηλευόμενα άτομα με COVID-19, το 69,3% ανέφερε πόνο, με το 43,6% να αναφέρει πόνο στην πλάτη και το 33,1% να αναφέρει πόνο στη μέση.

Οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πόνο στη μέση ως άμεση συνέπεια της ασθένειας, όπως από φλεγμονή ή μυϊκό πόνο που σχετίζεται με τον πυρετό. Μπορεί επίσης να έχουν πόνο στην πλάτη εάν περνούν μεγάλες περιόδους στο κρεβάτι, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την ένταση των μυών.

Ο πόνος στη μέση είναι ένα μακροχρόνιο σύμπτωμα της COVID;

Ο πόνος στη μέση είναι κάτι που μπορούν να βιώσουν τα άτομα με μακροχρόνια COVID και ο πόνος στη μέση ήταν συχνός μεταξύ των ατόμων των οποίων τα συμπτώματα παρέμειναν μετά το οξύ στάδιο.

Ομοίως, σε άλλη μελέτη που επικαλείται το medicalnewstoday.com, οι ερευνητές επικοινώνησαν με άτομα που είχαν μείνει στο παρελθόν στο νοσοκομείο λόγω COVID-19, στους 3 και 6 μήνες μετά την επιστροφή τους στο σπίτι. Στους 3 μήνες, το 74,6% είχε τουλάχιστον ένα ρευματικό ή μυοσκελετικό σύμπτωμα. Στους 6 μήνες, το ποσοστό ήταν 43,2%.

Το σύνδρομο long COVID δεν είναι πλήρως κατανοητό. Οι ερευνητές επί του παρόντος παραμένουν αβέβαιοι γιατί μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα και άλλοι όχι, ή γιατί διαφορετικοί άνθρωποι αναπτύσσουν διαφορετικά συμπτώματα.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν ο πόνος στη μέση ή την πλάτη οφείλεται σε COVID-19;

Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να εμφανιστεί για πολλούς λόγους. Ο μόνος τρόπος για να προσδιορίσετε εάν συμβαίνει λόγω του COVID-19 είναι να υποβληθείτε σε τεστ. Εάν ένα άτομο έχει πόνο στην πλάτη μαζί με άλλα συμπτώματα, η αιτία μπορεί να είναι το COVID-19.

Άλλα κοινά συμπτώματα της COVID-19 περιλαμβάνουν:

  • πυρετός ή ρίγη
  • μυϊκοί πόνοι
  • κούραση
  • βήχας
  • ένας πονοκέφαλος
  • απώλεια γεύσης ή όσφρησης
  • πονόλαιμος
  • βουλωμένη ή καταρροή
  • ναυτία ή έμετο
  • διάρροια

Είναι πιθανό να έχετε COVID-19 και να μην εμφανίσετε όλα αυτά τα συμπτώματα. Μερικοί άνθρωποι έχουν πολύ ήπια συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μυϊκοί πόνοι μπορεί να είναι το μόνο σύμπτωμα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνετε μια εξέταση.

Πόσο θα διαρκέσει ο πόνος στην πλάτη;

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από την COVID-19 σε μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες. Εάν ο πόνος στην πλάτη οφείλεται αποκλειστικά στην ασθένεια, θα πρέπει να υποχωρήσει όταν υποχωρήσουν τα άλλα συμπτώματα.

Εάν ο πόνος στην πλάτη οφείλεται σε έλλειψη κίνησης κατά τη διάρκεια ενός lockdown ή παραμονής στο νοσοκομείο, μπορεί να βελτιωθεί με φυσικοθεραπεία. Ένας γιατρός μπορεί να παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν τη θεραπεία.

Τα άτομα που νοσούν πολύ καιρό από την COVID μπορεί να εμφανίσουν πιο επίμονο πόνο στην πλάτη, ο οποίος θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ περισσότερο. Μερικοί άνθρωποι με μακροχρόνιο COVID διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματα σταδιακά βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Διαβάστε επίσης

Πληθαίνουν οι απουσίες λόγω COVID-19 στα σχολεία – Τι αναφέρει εγκύκλιος του Υπ. Υγείας

Τι είναι το σύνδρομο ανατάραξης μωρού και ποιες βλάβες επιφέρει

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.