Κι ενώ ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 είναι ακόμα εδώ, έστω κι αν ο κόσμος έχει επιστρέψει σε μια πιο φυσιολογική κατάσταση ζωής, ένας νέος ιός, που «συγγενεύει» με αυτόν, εμφανίστηκε για να δημιουργήσει ανησυχία και να εγκαταστήσει ξανά φόβο στην καρδιά. Εντοπίστηκε σε νυχτερίδες στη Ρωσία και το ερώτημα είναι πόσο μας απειλεί. Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μας εξηγεί.
«Οι ιοί Khosta-1 και Khosta-2, που είναι «ξαδέλφια» του κορωνοϊού SARS-CoV-2, ανακαλύφθηκαν σε νυχτερίδες στη Ρωσία στο τέλος του 2020 και αρχικά φάνηκε πως δεν αποτελούσαν απειλή για τους ανθρώπους. Μάλιστα η πρώτη αναφορά τους δεν ήταν στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε χθες, αλλά τον Ιανουάριο του 2022 από Ρώσους επιστήμονες, στο περιοδικό Viruses. Εκεί ανέφεραν ότι απομόνωσαν από νυχτερίδες αυτούς τους ιούς. Οι Αμερικανοί επιστήμονες το πήγαν λίγο παρακάτω και είδαν ότι μπορεί να μολύνουν ανθρώπινα κύτταρα. Το είδαν σε κυτταροκαλλιέργειες, είναι ένδειξη, βέβαια, όχι απόδειξη», αναφέρει ο διακεκριμένος καθηγητής.
Νέος ιός από τη Ρωσία: Μας απειλεί;
Ο κ. Μανωλόπουλος εκτιμά ότι ο ιός Khosta-2 έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
«Στην πρώτη μελέτη είδαν ότι ο νέος ιός δεν φαίνεται να έχει γονίδια με σοβαρή παθογόνο δράση σαν του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Αλλά ο φόβος είναι ότι θα μπορούσε αυτός ο ιός να μεταλλαχθεί ή ότι θα μπορούσε να «συναντηθεί» με τον SARS-CoV-2 στο ίδιο άτομο και να ενωθούν με αβέβαιη έκβαση. Αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο», επισημαίνει ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Αυτό, που προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα, είναι ότι ο Khosta-2 δεν φαινόταν ευαίσθητος στα αντισώματα του κορωνοϊού. Μπορεί να αντιστέκεται στο εμβόλιο.
Το υπάρχον εμβόλιο δεν τον αδρανοποιεί
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές είδαν ότι, χρησιμοποιώντας ορό από ανθρώπους που εμβολιάστηκαν κατά της COVID-19, ο Khosta-2 δεν αδρανοποιήθηκε από τα υπάρχοντα εμβόλια. Επιπλέον εξέτασαν ορό ανθρώπων, οι οποίοι μολύνθηκαν με την παραλλαγή Όμικρον, αλλά τα αντισώματα ήταν αναποτελεσματικά.
«Δεν φαίνεται να είναι κάτι άμεσο, αλλά οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στο μέλλον. Γιαυτό πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα – όπως γίνεται βέβαια – για τα εμβόλια, ώστε να πιάνουν τον κορωνοϊό σε διαφορετικά σημεία», λέει ο κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
Με την ευκαιρία επισημαίνει ότι πρέπει να θωρακιστούμε ενάντια στην COVID-19, κάνοντας την επόμενη δόση. «Ο καιρός κρυώνει. Να δούμε πόσος καιρός έχει περάσει από την τελευταία νόσηση ή από την τελευταία μας δόση, σε ποια κατηγορία ανήκουμε ανάλογα με την ηλικία ή τα νοσήματα, τα οποία μπορεί να έχουμε, και να προγραμματίσουμε την επόμενη δόση του εμβολίου. Να σημειωθεί ότι η νόσος μηδενίζει το κοντέρ. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να περιμένουμε τις συστάσεις από την Πολιτεία».
Πηγή: mononews.gr
Διαβάστε επίσης
Ελβετία: Οι αρχές θα προχωρήσουν στην καταστροφή 10,3 εκ. δόσεων του εμβολίου της Moderna
300 λεπτά άσκησης την εβδομάδα ως θεραπευτική αγωγή σε 26 κατηγορίες ασθενειών
Γιώργος Χρυσοστόμου: “Έχω σταθερά την ψυχανάλυση στη ζωή μου”