Τα Χανιά είναι μια “έξυπνη” πόλη και οι οδηγοί της παρκάρουν “έξυπνα”

Παρκάρουν «έξυπνα» οι οδηγοί στα Χανιά , κάτι που προσφέρει σημαντικά οφέλη για το κυκλοφοριακό της πόλης, αλλά και για τα οικονομικά του Δήμου Χανίων. Αυτό προκύπτει από τους πρώτους μήνες εφαρμογής του νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στα Χανιά.

Το νέο σύστημα «αγκαλιάστηκε», από την πλειοψηφία των οδηγών, που ξεπερνώντας μια λογική περίοδο προσαρμογής συμβιβάστηκαν με τη νέα πραγματικότητα.

Το νέο σύστημα με αριθμούς

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν τους δύο πρώτους μήνες εφαρμογής του συστήματος από 20 Ιουλίου έως και 20 Σεπτεμβρίου 2022, οι χρήστες του νέου συστήματος ήταν περισσότεροι από 45.000, εκ των οποίων 21.500 συναλλαγές περίπου έγιναν από τρίτους πωλητές (συνεργαζόμενες επιχειρήσεις) και σχεδόν διπλάσιες από ατομικούς χρήστες μέσω της εφαρμογής.

Το διάστημα αυτό τα έσοδα του δήμου ήταν περισσότερα από 105 χιλιάδες ευρώ και οι ημερήσιοι χρήστες του συστήματος 1.100.

«Το νέο σύστημα αποτελεί μια ακόμα καινοτόμα δράση μας στο πλαίσιο του σχεδίου μας για την “έξυπνη πόλη”. Η μεγάλη αποδοχή του από τους πολίτες μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Το νέο σύστημα έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια του δήμου και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και από άλλους δήμους για να το εφαρμόσουν», σχολίασε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Ένα σύστημα που έρχεται από το μέλλον

Το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στα Χανιά έρχεται από το μέλλον, ονομάζεται i-PARK σχεδιάστηκε με στόχο τη διευκόλυνση των οδηγών και της κινητικότητας.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα διαχείρισης των χώρων ελεγχόμενης στάθμευσης που στηρίζεται στην ψηφιακή τεχνολογία.

Οι πολίτες κατεβάζοντας στα κινητά τους τηλέφωνα μια ειδική εφαρμογή θα μπορούν να πληρώνουν το ανάλογο τέλος στάθμευσης στις καθορισμένες θέσεις.

Η «έξυπνη» εφαρμογή στηρίζεται σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναπτύχθηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες του Δήμου Χανίων. Οι οδηγοί που θα επιλέγουν να σταθμεύσουν στις οδούς με ελεγχόμενο πάρκινγκ αρκεί να κατεβάσουν τη σχετική εφαρμογή.

Ευέλικτο σύστημα

Η καινοτομία του συστήματος είναι ότι οι οδηγοί δεν πληρώνουν χώρο αλλά χρόνο στάθμευσης καθώς έχοντας καταβάλει το προβλεπόμενο τέλος μπορούν να μετακινηθούν στην πόλη σταθμεύοντας σε διαφορετικό σημείο χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν εκ νέου. Ο έλεγχος γίνεται από το αρμόδιο τμήμα ελεγχόμενης στάθμευσης του δήμου το προσωπικό του οποίου σκανάροντας την πινακίδα του κάθε οχήματος θα μπορεί να γνωρίζει αν ο οδηγός έχει σταθμεύσει νόμιμα.

Η εναλλακτική λύση

Για την εφαρμογή I park Chania, οι οδηγοί έχουν την εναλλακτική να σκανάρουν τον κωδικό στα σημεία ειδικής σήμανσης και να πληρώσουν με κάρτα ή ακόμη και να αγοράσουν χρόνο από τα καθορισμένα σημεία πώλησης.

Ο ανώτατος χρόνος στάθμευσης είναι οι 4 ώρες. Για τους μόνιμους κατοίκους της πόλης των Χανίων και για τα ΑμεΑ που σταθμεύουν δωρεάν, το ηλεκτρονικό σύστημα του δήμου θα ενημερώνεται αυτόματα κατόπιν καταχώρησης των στοιχείων του κάθε οδηγού στη σχετική πλατφόρμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

O καθ. Μανωλόπουλος μάς εξηγεί κατά πόσο ο νέος ιός από τη Ρωσία,που «συγγενεύει» με τον κορωνοϊό, αποτελεί απειλή

300 λεπτά άσκησης την εβδομάδα ως θεραπευτική αγωγή σε 26 κατηγορίες ασθενειών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.