Θεμιστοκλέους: Αρχές Οκτωβρίου οι εμβολιασμοί κατά της Όμικρον 4 και 5

Από τις αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το νέο σκεύασμα κατά της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους συνέστησε στις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν με το επικαιροποιήμενο εμβόλιο, υπενθυμίζοντας ότι οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν σήμερα. Σε ό,τι αφορά sτο εμβόλιο της γρίπης, ο γ.γ του Υπουργείου Υγείας είπε πως μπορεί να γίνει μαζί με εκείνο του κορονοϊού.

Παράλληλα σημείωσε ότι η χώρα έχει αρχίσει να παραλαμβάνει εμβόλια κατά της γρίπης, ενώ επισήμανε πως ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Θεμιστοκλέους για την επιλογή εμβολίων

Ερωτηθείς ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο εμβολίων και αν αξίζει τον κόπο να περιμένει να κάνει το δεύτερο, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε πως η επιστημονική απάντηση και όπως διατυπώθηκε από την επιτροπή είναι ότι δεν αξίζει να περιμένουμε, όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο, για τον λόγο ότι υπάρχει μια πολύ μικρή καλύτερη προστασία αν θέλετε στη νόσηση αλλά ειδικά για τη βαριά νόσηση και τα δυο εμβόλια προσφέρουν ακριβώς την ίδια προστασία. Αυτά τα εμβόλια έχουν καλυτέρα ποσοστά να μας προστατεύσουν από την μόλυνση, από το να κολλήσει κάποιος.

Η υποπαραλλαγή Όμικρον 4 και Όμικρον 5 έχει ελαφρώς καλυτέρα ποσοστά από την Όμικρον 1, αλλά, αν δούμε τη βαριά νόσηση, είναι το ίδιο πράγμα.

Αποκλιμάκωση της πανδημίας 

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, σημείωσε πως, έχει μπει σε μια νέα φάση, το έχουμε συζητήσει και το βλέπουμε σε όλες τις χώρες της ΕΕ αυτό. Είχαμε ένα μεγάλο κύμα το καλοκαίρι που το λέγαμε ακόμη κι όταν είχαμε πάρα πολλά κρούσματα έπεσε και έχουμε μια αποκλιμάκωση τις τελευταίες 6 εβδομάδες.

Μπορεί να υπάρξει ένα νέο κύμα αλλά το καινούργιο κύμα αυτό δεν θα φέρει μεγάλη πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας και στους σκληρούς δείκτες έτσι ώστε να χρειαστεί να υιοθετηθούν νέα μέτρα.

Διαβάστε επίσης 

Ξεκινάνε οι εμβολιασμοί στη σκιά της παραλλαγής Κένταυρος – Τι θα γίνει με την επικείμενη έξαρση της επιδημίας

Προσωπικός γιατρός: Αντίθετος στις ποινές σε βάρος των πολιτών ο ΙΣΑ

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.