Ξεκινάνε οι εμβολιασμοί στη σκιά της παραλλαγής Κένταυρος – Τι θα γίνει με την επικείμενη έξαρση της επιδημίας

Θα είναι η παραλλαγή Κένταυρος αυτή, που θα επικρατήσει στη χώρα μας; Πώς σχετίζεται, αν σχετίζεται, με την έξαρση της επιδημίας, που οι επιστήμονες βλέπουν να έρχεται τον χειμώνα; Στη σκιά του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος της νέας παραλλαγής ξεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί, που οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα προστατεύσουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού από τη βαριά νόσηση.

Η παραλλαγή Κένταυρος του στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού SARS-CoV-2 είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, αλλά, αν και έχει εμφανιστεί εδώ και αρκετό καιρό σε άλλες χώρες, δεν έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα.

Ανησυχία στη σκιά της Κένταυρος 

Οι επιστήμονες στη χώρα μας ανέμεναν ήδη από το καλοκαίρι την έλευση της νέας παραλλαγής και την έχουν βάλει στο μικροσκόπιο. Σε περίπτωση που τα κρούσματά της αυξηθούν και επικρατήσει, μπορεί να είναι εκείνη, η οποία θα επιφέρει τη νέα επιδημία της COVID-19 το επόμενο διάστημα.

Η παραλλαγή BA.2.75, όπως ονομάζεται διαφορετικά η Κένταυρος, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου. Από τότε έχει ανιχνευθεί σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.

Αυτό, που ανησυχεί τους ειδικούς, είναι η ταχεία διασπορά της και αν αυτή συνάδει με την αντίστασή της στα εμβόλια.

Πάντως, μέχρι τώρα, από όπου έχει περάσει, δεν έχει επικρατήσει κι αυτό είναι καθησυχαστικό.

Από σήμερα τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Την ίδια ώρα η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην ΕΕ, στις οποίες ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια στα άτομα άνω των 60 ετών και σε όσους πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα άνω των 12 ετών.

Οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης κλείνουν ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, η οποία άνοιξε τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου.

Τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου, πριν από τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού.

Ο βασικός εμβολιασμός περιλαμβάνει δύο δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων ή του πρωτεϊνικού εμβολίου ή μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson για τον γενικό πληθυσμό και 3 δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Τι συστήνουν οι ειδικοί

Συστήνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορωνοϊό:

– σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

– σε άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού

– σε διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων

– σε επαγγελματίες υγείας

– σε διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα
– σε φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορωνοϊό.

Σημαντικές διευκρινίσεις

– Άτομα, που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων και ανήκουν στις παραπάνω ομάδες, μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών).

– Άτομα, που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων, δεν έχουν αντένδειξη και μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

– Παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα εμβολιασμού με διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια για δεύτερη αναμνηστική ή τρίτη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες.

Διαβάστε επίσης

Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test, σήμερα Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου

Λύματα: Αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.