Το νέο στοιχείο για τους θανάτους από COVID-19 που αλλάζει όσα ξέραμε – Σχετίζεται με την αναμνηστική δόση;

Με τη χώρα μας να παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση στους θανάτους λόγω COVID-19 στην Ευρώπη και την αναμονή για τα νέα, επικαιροποιημένα εμβόλια να μεγαλώνει, το νέο στοιχείο, που πρόσθεσε στην εβδομαδιαία έκθεσή του ο ΕΟΔΥ, αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των θανάτων.

- Advertisement -

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι την εβδομάδα από 29 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 180 θάνατοι ασθενών COVID-19, εκ των οποίων οι 38 (ήτοι το 21%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19.

Τι σημαίνει αυτό, όμως, και πώς αλλάζει όσα ξέραμε ως τώρα;

Το νέο στοιχείο για τους θανάτους

Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται κάτι τέτοιο στο ενημερωτικό δελτίο του ΕΟΔΥ και δείχνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο ότι, εάν η χώρα μας ακολουθούσε ένα διαφορετικό μοντέλο καταγραφής των θανάτων, παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιούν άλλες χώρες, τότε οι θάνατοι λόγω COVID-19 θα ήταν λιγότεροι.

- Advertisement -

Αξίζει να θυμίσουμε ότι στο θέμα είχε αναφερθεί προ μηνών και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης.

Ειδικότερα ο κ. Ζαούτης είχε κάνει λόγο για το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας, όπου, ασθενείς που νόσησαν με COVID-19 και κατέληξαν, δεν υπολογίζονταν στους θανάτους από κορωνοϊό, αν η ημερομηνία θανάτου τους ήταν 28 ημέρες μετά από τη διάγνωσή τους.

Ο ΕΟΔΥ, πάντως, δεν αφαιρεί τους συγκεκριμένους θανάτους, αλλά επί της ουσίας υπονοεί ότι, αν ακολουθούσαμε το συγκεκριμένο μοντέλο καταγραφής, θα είχαμε σημαντικά λιγότερες απώλειες ζωής από τον κορωνοϊό.

Θάνατοι και αναμνηστική δόση

Και μιας και αναφερόμαστε στους θανάτους, είναι σημαντικό να πούμε ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων συμβάλλουν καταλυτικά στην αποφυγή σοβαρής νόσησης και θανάτου, ακόμη κι αν δεν πιάνουν τις νέες παραλλαγές του ιού, που επικρατούν σε αυτή τη φάση.

Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνιστούν σε κοινή ανακοίνωσή τους να δοθεί προτεραιότητα στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες (π.χ. ανοσοκατεσταλμένοι), όταν θα έρθει η ώρα να χορηγηθούν τα νέα εμβόλια για την παραλλαγή Όμικρον. Πρόκειται για πολίτες, που είναι πολύ πιθανό να νοσήσουν σοβαρά, να εισαχθούν σε ΜΕΘ και να πεθάνουν.

Προτεραιότητα έχουν, επίσης, οι έγκυοι και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Ο ΕΜΑ ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna, τα οποία στοχεύουν ταυτόχρονα στο αρχικό στέλεχος του ιού και στην υποπαραλλαγή ΒΑ.1 της Όμικρον.

«Το ECDC και ο ΕΜΑ συνιστούν οι αναμνηστικές δόσεις να χορηγούνται κατά προτεραιότητα στα άτομα, που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σοβαρή μορφή της ασθένειας, λόγω ορισμένων παραγόντων κινδύνου», ανέφεραν οι δύο υπηρεσίες.

Πιο κοντά στα νέα εμβόλια

Οι εγκρίσεις των νέων, επικαιροποιημένων εμβολίων αλλά και το πώς και σε ποιους θα γίνεται η χορήγησή τους απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Και οι Έλληνες επιστήμονες συμφωνούν ότι προτεραιότητα στον εμβολιασμό με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια θα έχουν οι άνω των 60 χρόνων, καθώς και όσοι είναι ανοσοκατασταλμένοι και πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Αυτό, που κατέστη σαφές, είναι ότι πρόκειται για ενισχυτικά (booster) εμβόλια και ότι η χορήγησή τους θα γίνει με βάση την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού, όπερ σημαίνει ότι πρόσβαση στα νέα εμβόλια θα έχουν μόνο όσοι είχαν ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό και όχι οι ανεμβολίαστοι ή εκείνοι, οι οποίοι έχουν λάβει μόνο μία δόση.

Στην επόμενη συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τι θα γίνει με όλους όσοι έχουν περάσει COVID-19 και έχουν φυσική ανοσία. Επίσης το χρονικό διάστημα, που πρέπει να έχει παρέλθει, από την τελευταία βασική ή από την πρώτη ή τη δεύτερη αναμνηστική δόση.

Διαβάστε επίσης

Πλεύρης: Τέλος τα μέτρα για την πανδημία

Έπεσε βερνίκι νυχιών στα ρούχα; Αφαιρέστε το με 2 κινήσεις

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.