Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε επισήμως ως πανδημία την ταχύτατη εξάπλωση του κορονοϊού.
O γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Άντανομ Γεμπρεγεσούς στις 11 Μαρτίου σε συνέντευξη Τύπου την οποία παρακολουθούσαν δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο αναβάθμισε σε πανδημία το επίπεδο εξάπλωσης του κορονοϊού, εξηγώντας ότι “πλέον τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 118.000 σε 114 χώρες, ενώ συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 4.291 άνθρωποι”.
Σήμερα τα κρούσματα είναι πάνω από 118 εκατομμύρια και οι θάνατοι είναι πάνω από 2.630.000.
Είναι από όλους αποδεκτό ότι σε ολόκληρο τον κόσμο υποτιμήθηκε η δύναμη του κορονοϊού, ενός ιού για τον οποίο οι επιστήμονες γνώριζαν τότε πολύ λιγότερα απ’ όσα γνωρίζουν σήμερα, όπως αποδείχθηκε στην πορεία.
Τα λάθος μηνύματα στη αρχή της επιδημίας από ηγέτες μεγάλων χωρών, όπως στις ΗΠΑ ή τη Βρετανία, κόστισαν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Αλλά και η ενημέρωση από τους επιστήμονες ήταν κάποιες φορές αντιφατική. Στην πορεία αποδείχθηκε ότι αρκετά από αυτά που γνωρίζαμε στην αρχή του πρώτου κύματος ήταν λάθος.
Ας δούμε τα βασικότερα λάθη:
ΜΑΡΤΙΟΣ 2020: Δεν χρειάζεται πανικός. Η γρίπη είναι χειρότερη από τον κορονοϊό.
ΜΑΡΤΙΟΣ 2021: Ο Κορονοϊός είναι χειρότερος από τη γρίπη
ΜΑΡΤΙΟΣ 2020: Οι μάσκες δεν είναι τόσο απαραίτητες
ΜΑΡΤΙΟΣ 2021: Καλό είναι να φοράμε δύο μάσκες
ΜΑΡΤΙΟΣ 2020: Οι ασυμπτωματικοί δεν μεταδίδουν εύκολα τον κορονοιό
ΜΑΡΤΙΟΣ 2021: Σχεδόν 40% των κρουσμάτων έχουν μολυνθεί από ασυμπτωματικούς φορείς
ΜΑΡΤΙΟΣ 2020: Δεν πιστεύουμε ότι ο Κορονοϊός είναι απειλή για τους νέους
ΜΑΡΤΙΟΣ 2021: Δυστυχώς είναι
Πηγή: webmd