COVID-19: Αλλαγές στον ορισμό θανάτου από κορωνοϊό

Αλλαγές προετοιμάζει ο ΕΟΔΥ στο πρωτόκολλο καταγραφής θανάτου από κορωνοϊό, και στο εξής οι θάνατοι που θα αποδίδονται στην COVID -19 θα πρέπει να έχουν κάποια βασικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, για να δηλωθεί μία απώλεια ζωής ως θάνατος από κορωνοϊό θα πρέπει εκτός από το θετικό τεστ να έχει εκδηλωθεί πνευμονία και λοίμωξη του αναπνευστικού.

Αλλαγές στον ορισμό θανάτου από κορωνοϊό και COVID-19

Τις αλλαγές στον ορισμό θανάτου από κορωνοϊό στις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Η χώρα μας ακολουθεί το εξής μοντέλο καταγραφής, βάσει του ΠΟΥ: Όταν κάποιος έχει νοσήσει από COVID, ακόμη και όταν η αιτία θανάτου δεν είναι ο κορονοϊός και απλώς έχει βγει θετικός, τότε καταγράφεται ως θάνατος από COVID.

Πλέον, στους θανάτους θα αναφέρουμε πόσοι από αυτούς είναι με αιτία την COVID και πόσοι είναι με άλλη αιτία, αλλά τα άτομα είχαν COVID.

Άρα δεν είχαμε αύξηση θανάτων, απλά το ποσοστό των θανάτων από τον Μάιο και μετά συνδυάζονται με περιστατικά από οποιαδήποτε αιτία και είχαν και COVID.

Αυτά τα στοιχεία θα αναλυθούν και θα συνεχίσουμε να αναφέρουμε τους θανάτους, ενώ απόδειξη αυτού που λέμε, είναι πως δεν υπήρχε αύξηση στους διασωληνωμένους», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης.

Τι ισχύει στην Ελλάδα
Σύμφωνα με το σύστημα καταγραφής της Ελλάδας, εάν βγει ένας ασθενής θετικός στον κορωνοϊο, νοσηλεύεται οπωσδήποτε σε μονάδα COVID, ανεξάρτητα αν είναι καρδιοπαθής, έχει καρκίνο ή ορθοπεδικό πρόβλημα. Και ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της συνυπάρχουσας ασθένειας, ο θάνατος θα χαρακτηριστεί ως θάνατος από κορωνοϊό.

Για παράδειγμα, ένας θάνατος από ανακοπή που το θύμα διαγιγνώσκεται εκ των υστέρων με κορωνοϊό αλλά δεν νοσηλεύθηκε για κορωνοϊό, καταχωρίζεται ως θάνατος COVID.

Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης δεν ακολουθούν τον ορισμό του ΠΟΥ και διαχωρίζουν τους θανάτους εάν έχουν προκληθεί από COVID ή αν είχαν και COVID.

Με τις αλλαγές που προανήγγειλε ο Υπουργός θα ζητείται πλέον από τις κλινικές COVID να αναφέρουν χωριστά τους θανάτους, π.χ. έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, COVID, πνευμονία, ανακοπή, καρκίνος τελικού σταδίου, πολυοργανική ανεπάρκεια κ.λπ.

Διαβάστε επίσης

Η μάχη του Ashton Kutcher με μία σπάνια νόσο – δεν άκουγε, δεν έβλεπε και δεν περπατούσε

4 τρόποι για επίπεδη κοιλιά, χωρίς φούσκωμα, σε βραδινή έξοδο για φαγητό

Τι συμβαίνει όταν χάνεις την παρθενιά σου;

Γιατί τα κουνούπια τσιμπούν πάντα εμένα;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.