Αμφιθυμία στα μέλη της Επιτροπής ειδικών μετά τις δηλώσεις Κοτανίδου

Πολλές και αμφίθυμες συζητήσεις έχει προκαλέσει η δημόσια τοποθέτησης της καθηγήτριας Αναστασίας Κοτανίδου για όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Η διευθύντρια της ΜΕΘ του Ευαγγελισμού είπε πως η επιτροπή έχει χάσει το βηματισμό της και θα δυσκολευτεί να τον ξαναβρεί.

Αυτή την ώρα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει και το θέμα φέρεται να έθεσε ενώπιον των υπόλοιπων μελών η ίδια η κα. Κοτανίδου λέγοντας στους συναδέλφους της την αίσθηση που έχει αποκομίσει από την μέχρι τώρα λειτουργία της Επιτροπής, ενώ ανέφερε πως αρκετά μέσα επικοινωνίας παρερμήνευσαν τα λεγόμενά της.

Κάποιοι πέριξ του υπουργείου Υγείας και της ομάδας που διαχειρίζεται την πανδημία έσπευσαν να μιλήσουν για κατευθυνόμενη τοποθέτηση, για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων.

Άλλοι βρήκαν αυτές τις τοποθετήσεις ως μια καλή αφορμή να ενισχύουν τα λεγόμενα της καθηγήτριας και κάποιοι τρίτοι διαφώνησαν.

Παγώνη: Είμαστε πολλοί και είναι λογικά όσα είπε η κα. Κοτανίδου

«Η κυρία Κοτανίδου είπε αυτό που βλέπουν όλοι. Είπε ότι είναι πολύς κόσμος στην επιτροπή, διαφορετικοί άνθρωποι, πολλές ώρες στις συνεδριάσεις και είναι λογικό που είπε ότι χάσαμε το δρόμο. Όταν τα άτομα είναι πολλά μπλέκεται και η κατάσταση», ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

Βασιλακόπουλος: Τι μου είπε η κα. Κοτανίδου

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος δήλωσε ότι “το σχόλιο της κ. Κοτανίδου ήταν κάτι που είπε με χαλαρή διάθεση και η ίδια δεν πίστευε ότι πήρε τέτοιες διαστάσεις”. Μιλώντας στο OPEN τόνισε πως «η επιτροπή προσπαθεί για το καλύτερο σε συνθήκες μεγάλης πίεσης. Δεν γίνεται μία επιτροπή να μην έχει πάρει λάθος αποφάσεις. Δεν γίνεται. Μίλησα με την κυρία Κοτανίδου χθες το βράδυ, ήταν κάτι που είπε με χαλαρή διάθεση και δεν πίστευε ότι πήρε τέτοιες διαστάσεις, δεν ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα. Από όλα τα κράτη της ΕΕ, είμαστε ίσως στις 5 πρώτες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας και αυτό είναι αποτέλεσμα και του έργου της επιτροπής. Οι δηλώσεις της κ. Κοτανίδου δημιουργούν περιθώρια για αμφισβήτηση και σχόλια. Υπάρχουν προσεγγίσεις και επιστημονικές ασάφειες, δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα σωστά».

Εξαδάκτυλος: Διαφωνώ με την κα. Κοτανίδου

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δεν συμφωνεί με την τοποθέτηση της κυρίας Κοτανίδου, όπως δήλωσε στο OPEN:

«Κουρασμένοι είναι άπαντες, αυτό το γνωρίζουμε. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτή την εκτίμηση. Γιατί αν κάποιος συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση πρέπει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις. Είτε προσωπικά, είτε να τις ζητήσει από όποιους συμβουλεύονται την επιτροπή. Τέτοιες απόψεις δεν βοηθούν να βγαίνουν προς τα έξω αυτή την χρονική στιγμή, όταν είμαστε σε σημείο που η προσπάθεια είναι δύσκολη, αλλά τελική.
Μία προσπάθεια η οποία αμφισβητείται σταθερά από κάποιους, οι προτάσεις των οποίων όπου έχουν εισακουστεί έχουν οδηγήσει σε τραγωδίες, αυτό δεν βοηθά».
Είναι αναμενόμενο αποφάσεις να αλλάζουν και να διορθώνονται, σημειώνοντας πως η διαχείριση είναι στο πλαίσιο της καθημερινής ιατρικής, μιας και δεν υπάρχει αντίστοιχο εγχειρίδιο αφού η τελευταία πανδημία ήταν πριν από 100 χρόνια.
Αν είχαμε χάσει την μπάλα θα ήμασταν αυτήν την εποχή Πορτογαλία ή Ιταλία».

Δερμιτζάκης: Να βγει ξανά μπροστά ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης φαίνεται πως βρήκε αφορμή να θέσει το ζήτημα της παρουσίας του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος αν και παραμένει επικεφαλής της Επιτροπής και της Διαχείρισης, απέχει από τη δημοσιότητα.

«Από την εμπειρία μου σε εκατοντάδες Επιτροπές, μερικές από τις οποίες έχω προεδρεύσει, μπορώ να πω ότι Επιτροπές που έχουν μια ειδικότητα και είναι 30-40 άτομα δε λειτουργούν. Όταν υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις για το ίδιο θέμα είναι πρόβλημα. Στην πρώτη φάση οι αποφάσεις ήταν απλές, έπρεπε μόνο να αποφασιστεί αν θα κλείσουν οι δραστηριότητες ή αν θα ανοίξουν, ενώ υπήρχε πολύ πιστή εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες. Η πολυπλοκότητα από το καλοκαίρι και μετά ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να λειτουργήσει μια Επιτροπή που έχει μόνο γιατρούς. Είναι μια στιγμή που πρέπει να πούμε ότι αυτή η Επιτροπή κουράστηκε, πέρασε ίσως το σημείο που μπορεί να λειτουργήσει. Ίσως κάποια μέλη της θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι χρήσιμα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι διεπιστημονικότητα, δηλαδή πολλές διαφορετικές ειδικότητες και λίγοι άνθρωποι, πέντε όχι 30. Να δημιουργηθεί μια πενταμελής Επιτροπή από διαφορετικές ειδικότητες και να βγει ξανά μπροστά ο Σωτήρης Τσιόδρας, τον οποίο εμπιστεύονται οι πολίτες και στο παρελθόν μπόρεσε να επιτύχει συστράτευση του κόσμου», δήλωσε στο mega ο κ. Δερμιτζάκης.

 

Δείτε επίσης

A.Κοτανίδου: Στην επιτροπη χάσαμε το δρόμο λόγω κούρασης, ενδεχομένως να υπάρξουν λάθος αποφάσεις

Οι πρώτες ρωγμές στο “αρραγές” μέτωπο της Επιτροπής Ειδικών

Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων – Στο επίκεντρο το lockdown και οι δηλώσεις Κοτανίδου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.