Αύξηση 30% στα κρούσματα COVID-19 παγκοσμίως – Νέα υποπαραλλαγή ανησυχεί

Θεωρητικά το καλοκαίρι είναι μια περίοδος, που, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, οι ιοί δεν διασπείρονται με ευκολία, όπως τον χειμώνα. Όμως τα ταξίδια και ο συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους έχουν επιφέρει αύξηση 30% στα κρούσματα της COVID-19 παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Την ίδια ώρα μια νέα υποπαραλλαγή του ιού – χαμαιλέοντα πιθανολογείται ότι διαφεύγει της ανοσίας.

Στο επίκεντρο της αναζωπύρωσης των μολύνσεων βρίσκεται ξανά η Ευρώπη. Ωστόσο και οι ΗΠΑ, η ΝΑ Ασία και η Ανατολική Μεσόγειος δεν έχουν ξεφύγει από την επέλαση των υποπαραλλαγών του κορωνοϊού SARS-CoV-2 Όμικρον 4 και 5.

Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ εκτιμούν ότι η εξέλιξη της κατάστασης οφείλεται εν πολλοίς στις εκδηλώσεις που γίνονται και προσελκύουν πολύ κόσμο, όπως είναι οι συναυλίες, καθώς και στα αεροπορικά ταξίδια, που έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Τα καλά νέα είναι ότι το νέο κύμα λοιμώξεων δεν οδηγεί προς το παρόν σε αύξηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ ή σε σοβαρή αύξηση του αριθμού των θανάτων.

Νέα υποπαραλλαγή εντείνει τους φόβους

Μέσα σε αυτό το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας ο εντοπισμός μιας νέας υποπαραλλαγής του ιού είναι στο μικροσκόπιο των επιστημόνων. Πρόκειται για μια νέα υποομάδα της υποπαραλλαγής BA.2.75, που είχε εντοπιστεί στην Ινδία και πλέον κυκλοφορεί σε άλλες δέκα χώρες.

Το στέλεχος ΒΑ.2.75 έχει χαρακτηριστεί ως “παραλλαγή ανησυχίας”, καθώς τα χαρακτηριστικά της δείχνουν δυνατότητα για ακόμη μεγαλύτερη διαφυγή από την ανοσία.

Θα είναι αυτή η νέα υποπαραλλαγή, που θα προκαλέσει προβλήματα στο άμεσο μέλλον; Δεν αποκλείεται, αναφέρουν επιστήμονες, οι οποίοι, ωστόσο, επισημαίνουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ακόμη χαμηλός στην παρούσα φάση.

Οι πληροφορίες είναι λίγες και δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, για το εάν η μόλυνση με BA.2.75 θα αποδειχθεί περισσότερο ή λιγότερο σοβαρή από τη μόλυνση με τις προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού.

Διαβάστε επίσης

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου COVID-19 την Παρασκευή 8 Ιουλίου

Όσοι πάσχουν από υποθυρεοειδισμό, αντιμετωπίζουν αυτό τον κίνδυνο

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.