Καθ. Παυλοπούλου: Δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουμε νέο εμβόλιο τον Σεπτέμβριο – Έρχεται χρονιά επαναμολύνσεων

Η επόμενη χρονιά θα είναι χρονιά επαναμολύνσεων. Αυτό επισημαίνει η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ Ιωάννα Παυλοπούλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Τονίζει ότι είναι λάθος οι ευάλωτες ομάδες να μην κάνουν τη 2η αναμνηστική δόση (4η δόση) περιμένοντας το νέο εμβόλιο και επισημαίνει τον προβληματισμό της επιστημονικής κοινότητας για την καλύτερη προστασία και των παιδιών από την COVID-19, καθώς και μολύνονται, αλλά και διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα.

- Advertisement -

Μετά τη σύγχυση, που επικράτησε σχετικά με την 4η δόση του εμβολίου, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν μπερδευτεί και δεν έχουν καταλάβει αν πρέπει ή όχι τελικά να την κάνουν. Η πλατφόρμα άνοιξε το πρωί της περασμένης Δευτέρας για τα άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών (δηλαδή για τους 30-59 χρόνων) και έχουν κλειστεί μόλις 15.000 ραντεβού.

Η κα Παυλοπούλου διασαφηνίζει: «Αύριο Πέμπτη θα δημοσιοποιηθεί όλη η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και θα γίνει και σχετική ενημέρωση από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα Μαρία Θεοδωρίδου, με διευκρινήσεις για το σε ποιους αφορά η 4η δόση».

Δεν υπάρχει σύσταση για την 4η δόση στους κάτω των 60

Το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εξηγεί ότι, πλέον, μετά από σχεδόν τρία χρόνια πανδημίας, οι ασκούντες γιατροί είναι σε θέση να κάνουν εξατομικευμένες συστάσεις. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η 4η δόση, παρότι είναι ασφαλής, δεν προσθέτει κάποιο σημαντικό όφελος στις νεότερες ηλικίες, συνεπώς δεν μπορεί να συστηθεί οριζόντια και καθολικά.

- Advertisement -

«Το άνοιγμα της πλατφόρμας στους νεότερους αποτελεί ουσιαστικά μια διευκόλυνση για εξατομικευμένες περιπτώσεις συμπολιτών μας που μπορεί να θεωρηθούν ευάλωτοι είτε λόγω προβλημάτων υγείας είτε τρόπου ζωής και μπορεί να αποτελέσει επιλογή μετά από ιατρική συμβουλή. Δεν είναι λίγα τα σχετικά αιτήματα από πολίτες ή γιατρούς που δέχεται τον τελευταίο καιρό  η επιτροπή μας».

Το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εξηγεί ότι, πλέον, μετά από σχεδόν τρία χρόνια πανδημίας, οι επιστήμονες είναι σε θέση να κάνουν εξατομικευμένες συστάσεις.

Έρχεται χρονιά επαναμολύνσεων

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ είναι ξεκάθαρη. Η χρονιά, που έρχεται, θα είναι χρονιά επαναμολύνσεων. Γι’ αυτό, εκτός από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού μας, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, να πλένουμε τα χέρια μας και να φοράμε μάσκα σε συνθήκες συνωστισμού, όπως εξήγησε.

«Είναι λάθος στις παρούσες συνθήκες, με την παρέλαση των νέων μεταδοτικότερων μεταλλάξεων, να μην ολοκληρώνουμε τον εμβολιασμό μας σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις και να βάζουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο, λέγοντας  ότι θα περιμένουμε το νέο εμβόλιο, όταν έρθει. Όταν σου δίνουν μια ασπίδα, τη φοράς, δεν περιμένεις να έρθουν να σε βρουν τα βέλη», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Δεν είμαι βέβαιη ότι το φθινόπωρο θα έχουμε στη χώρα μας επικαιροποιημένο εμβόλιο. Μέχρι να πάρει άδεια και να διανεμηθεί χρειάζεται ορισμένος χρόνος και δεν ξέρουμε και τι ποσότητες θα είναι διαθέσιμες.

Τα υπάρχοντα εμβόλια ευτυχώς προστατεύουν αρκετά καλά για σοβαρή νόσο από τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5, αλλά δεν γνωρίζουμε το επόμενο διάστημα ποιες νέες παραλλαγές θα επικρατήσουν και πόσο θα μας προστατεύουν τα υπάρχοντα ή και τα νεότερα εμβόλια που πρόκειται να κυκλοφορήσουν προσεχώς.

Η αλήθεια είναι ότι ο κορωνοϊός μας εκπλήσσει συνέχεια, με την ταχύτητα που μεταλλάσσεται. Είναι απρόβλεπτο τι θα γίνει. Δεν πρέπει να μιλάμε για ανοσία της αγέλης, δεν ξέρουμε πότε πραγματικά θα αποκτήσουμε σημαντική θωράκιση – πόσες φορές θα χρειαστεί να εμβολιαστούμε ή να νοσήσουμε – ούτε να προβλέπουμε πότε θα τελειώσει η πανδημία. Εμείς κάνουμε σχέδια και ο ιός γελάει» λέει η κα Παυλοπούλου.

Τι θα γίνει με τα παιδιά

Το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπογραμμίζει ότι, όπως φαίνεται, ακόμη και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών χρειάζονται τρεις δόσεις εμβολίου, με βάση τα νεότερα δεδομένα. Και βάζει και μια άλλη, σημαντική παράμετρο.

«Και τα παιδιά μολύνονται και ξαναμολύνονται. Είναι ένας πληθυσμός, που ανανεώνεται διαρκώς, χωρίς να έχει ανοσία. Πρέπει να δούμε πώς θα τα προστατέψουμε και πώς θα προλάβουμε της διασπορά του ιού στην κοινότητα μέσω των παιδιών. Χρειαζόμαστε καλύτερα εμβόλια, ευκολότερα, διαχειρίσιμα, ώστε να τα κάνει με ευκολία ο παιδίατρος στο ιατρείο, αλλά και άλλες στρατηγικές πρόληψης, όπως, για παράδειγμα, καθαρισμό του αέρα στα σχολεία».

Για τους άνω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει να κάνουν την 4η δόση τώρα και όχι να περιμένουν το φθινόπωρο.

«Επιθυμία μας είναι να παρασκευαστούν εμβόλια, που θα προλαμβάνουν καλύτερα και τη μόλυνση, αλλά και θα προστατεύουν ευρύτερα απέναντι σε νέες παραλλαγές. Κάτι τελευταίο, που θέλω να επισημάνω, είναι ότι όλοι πρέπει να εξακολουθούμε να φοράμε μάσκες σε συνθήκες συνωστισμού, προστατεύουμε και τον εαυτό μας και τους ευάλωτους συμπολίτες μας», καταλήγει η κα Παυλοπούλου.

Διαβάστε επίσης

Κορονοϊός: Άλμα με 20.084 κρούσματα, 3.664 επαναλοιμώξεις, 16 θάνατοι και 95 διασωληνώμενοι

Ευλογιά των πιθήκων : Ξεκίνησαν οι παραδόσεις του εμβολίου στις ευρωπαϊκές χώρες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.