Τι θα γίνει με το μπρος – πίσω στους σκληρούς δείκτες – Σε επιφυλακή το Υπ. Υγείας ενόψει των 20.000 κρουσμάτων

Η αντοχή του ΕΣΥ κρίνεται για ακόμη μία φορά, καθώς σήμερα αναμένονται περίπου 20.000 κρούσματα στη χώρα. Το Υπουργείο Υγείας είναι σε επιφυλακή, το ίδιο και τα νοσοκομεία, που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της επιδημίας. Το μπρος – πίσω στους σκληρούς δείκτες θυμίζει την κατάσταση του περασμένου Απριλίου.

Χθες έγιναν 234 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Οι νοσηλευόμενοι είναι, πλέον, πάνω από 1.300 και οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν σε 97. Αξίζει να σημειωθεί πως από τα τέλη Μαΐου οι διασωληνωμένοι κατέγραφαν σταθερή υποχώρηση, κάτι που το τελευταίο διάστημα δείχνει να αλλάζει. Και, όπως είναι γνωστό, η αύξηση σε εισαγωγές και σε διασωληνωμένους συνήθως επιφέρει και αύξηση σε θανάτους.

Υγειονομικές Αρχές σε επιφυλακή

Στις αρχές Ιουνίου είχαμε 4.000 κρούσματα στη χώρα, αλλά ήδη από τότε οι επιστήμονες έλεγαν ότι θα σημειωθεί μεγάλη αύξηση.

Και μπορεί ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης να επιδεικνύει ψυχραιμία και να λέει ότι κινούμαστε με μια ασφάλεια ως προς τους σκληρούς δείκτες και ότι τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι δεν θα πιεστεί το σύστημα, αλλά ως τις 10 Ιουλίου, οπότε η έξαρση θα είναι στο peak, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τις ανάγκες που θα ενσκύψουν σε νοσηλείες και σε ΜΕΘ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει, ήδη, ξεκινήσει η καταγραφή του διαθέσιμου προσωπικού στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, καθώς και ότι γίνεται εκ νέου ανακατανομή στις κλινικές, που θα φιλοξενήσουν τα περιστατικά COVID-19.

Δυνατή πρόγευση με 20.000 κρούσματα

Σε ανάρτησή του χθες, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι η κορύφωση της έξαρσης θα επέλθει μέχρι τις 10 Ιουλίου, με τον μέσο όρο κρουσμάτων να κυμαίνεται στις 20.000.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής: «Η μεσοσταθμική αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων με COVID-19 κινήθηκε στο επίπεδο του 60% εντός της τελευταίας εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι την Τρίτη λογικά περιμένουμε να δούμε λίγο παραπάνω από 20.000 διαγνώσεις. Η αύξηση των κλινών εντός των νοσοκομείων παρέμεινε στο επίπεδο του 44%, ενώ η αύξηση στην κάλυψη των κλινών ΜΕΘ COVID-19 είναι ήπια και δεν ξεπερνά το 3%».

Είχαν προηγηθεί ανάλογες προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη και της ομάδας του, αλλά και του καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκόυ Τζανάκη και των συνεργατών του. Επίσης και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έχει επισημάνει την αύξηση κρουσμάτων και θανάτων στην Ελλάδα τον Ιούλιο.

Σήμερα, λοιπόν, αναμένεται τα κρούσματα να είναι κοντά στις 20.000, δίνοντας μια πρόγευση για το τι θα δούμε τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Αύριο θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και αναμένεται να υπάρξουν συστάσεις για την αποφυγή της μετάδοσης και για τη γενικότερη διαχείριση της κατάστασης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μάσκες είναι πάλι «πάνω στο τραπέζι», δεδομένου ότι είναι ένα μέτρο που έχει αποδειχτεί ότι προστατεύει αποτελεσματικά από τη διασπορά του ιού.

Η αποδρομή του νέου κύματος αναμένεται τον Αύγουστο.

Διαβάστε επίσης

Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test, σήμερα Τρίτη 28 Ιουνίου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.