Αλ. Βατόπουλος: Ελπίζουμε να μην εξελιχθούμε σε Ισπανία ή Πορτογαλία

“Τα πράγματα είναι δύσκολα κι ελπίζουμε να μην εξελιχθούμε σε μια νέα Ισπανία ή Πορτογαλία”, δήλωσε ο καθηγητής της Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο καθηγητής μιλώντας στον Αθήνα 9.84 εξέφρασε την αγωνία του για την πορεία της επιδημίας και την πίεση του συστήματος υγείας.

“Σε αυτή τη φάση που είμαστε, οι ΜΕΘ είναι στα όρια τους και οι μεταλλάξεις του ίου είναι πιο μεταδοτικές, είπε. Συνεπώς, τα μέτρα πρέπει να είναι πιο αυστηρά. Τα καλά νέα είναι ότι προχωρά ο εμβολιασμός και προστατεύεται πλέον ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Έχουμε να κάνουμε με νόσημα που μεταδίδεται με σταγονίδια κι αυτό γίνεται με πολλούς τρόπους. Είναι σημαντικό, τα τεστ να είναι περισσότερα και στοχευμένα, να υπάρξει η δυνατότητα να συνταγογραφούνται, ενώ οι ιχνηλατήσεις θα πρέπει να γίνονται με πιο συστηματικό και μαζικό τρόπο. Βέβαια, δε διαφέρουμε πολύ από όσα εφαρμόζονται στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.”

“Βέβαια, πρόσθεσε, ταυτόχρονα με τα μέτρα που λαμβάνονται από την Πολιτεία, πρέπει να έχουμε όλοι και την ατομική μας ευθύνη.

Τα πράγματα είναι δύσκολα κι ελπίζουμε να μην εξελιχθούμε σε μια νέα Ισπανία ή Πορτογαλία.

Τουλάχιστον έχουμε καλύψει με τον εμβολιασμό, εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερα πιθανότητα να νοσήσουν, δηλαδή οι άνθρωποι άνω των 60 χρόνων.

Νέοι σε ηλικία ασθενείς σε ΜΕΘ

Παρ’ όλα αυτά, αυτό που μας λένε οι γιατροί είναι ότι στις ΜΕΘ, σε αυτή τη φάση, οι ασθενείς μικρότερης ηλικίας που νοσηλεύονται, δεν είναι τόσο βαριά όσο εκείνοι που είναι σε μεγαλύτερη ηλικία.

Είναι κατανοητό ότι έχουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Η οικονομία στενάζει κι ο κόσμος χάνει τη δουλειά του, όμως η λύση είναι τα περιοριστικά μέτρα, γιατί η μετάδοση γίνεται μέσω των σταγονιδίων. Γι’ αυτό πρέπει να φοράμε μάσκα και να αποφεύγονται οι συνωστισμοί”.

Κι άλλες περιοχές στο κόκκινο

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο καθηγητής δήλωσε ότι “υπάρχει συζήτηση να μπουν κι άλλες περιοχές στο βαθύ κόκκινο. Θα τα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε αύριο στη συνεδρίαση της Επιτροπής”.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.