ΕΟΔΥ: Στην Ήπειρο, το πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής BA.5

Το πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής BA.5 της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, εντοπίστηκε στη χώρα μας και ειδικότερα, στην Ήπειρο. Όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δεν υπάρχει γνωστό ιστορικό ταξιδιού, ενώ είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση.

Επίσης ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πώς ολοκληρώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, η γονιδιωματική ανάλυση σε 462 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 07 Απριλίου 2022 έως 05 Μαΐου 2022. Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε στέλεχος Όμικρον(B.1.1.529).

Στην Ήπειρο κρούσμα της υποπαραλλαγής BA.5

Τετρακόσια τριάντα οκτώ από τα 462 δείγματα με στέλεχος Όμικρον αφορούσαν στο στέλεχος ΒΑ.2 (95%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 79%), ενώ απομονώθηκε σε ένα κρούσμα, το στέλεχος ΒΑ.5. Πρόκειται για την πρώτη απομόνωση στελέχους ΒΑ.5 στη χώρα, από δείγμα που προέρχεται από την Περιφέρεια Ηπείρου. Δεν υπάρχει γνωστό ιστορικό ταξιδιού, ενώ είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση.

Σημειώνεται πως, από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 28 διαφορετικά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό διερεύνηση/υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος του ιού SARS CoV-2 από 55.280 αλληλουχηθέντα δείγματα (54.557 προερχόμενα από εγχώρια κρούσματα και 723 από εισαγόμενα).

Διαβάστε επίσης 

Κορονοϊός: 3.928 νέα κρούσματα, 453 επαναλοιμώξεις, 23 θάνατοι και 160 διασωληνωμένοι

Μητσοτάκης στα εγκαίνια ανακαίνισης των δύο Παίδων: Με τον ιδιωτικό τομέα βελτιώνουμε τις υπηρεσίες του ΕΣΥ

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.