Αναμένεται αύξηση σε εισαγωγές και σε θανάτους – Στο συρτάρι τα μέτρα από την Πρωτομαγιά

Από την 1η Μαΐου μπαίνουν στο συρτάρι τα μέτρα, ωστόσο η ανησυχία για πιθανό πισωγύρισμα παραμένει. Είναι σαφές ότι άρχισαν να φαίνονται οι επιπτώσεις της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς το τελευταίο επταήμερο το ιικό φορτίο της χώρας αυξήθηκε κατά 109%  και έχει παρατηρηθεί ότι, όταν αυξάνεται ο δείκτης θετικότητας, συνήθως έπεται αύξηση σε εισαγωγές στα νοσοκομεία και στους θανάτους.

Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να δώσει την τελική εισήγηση για την αναστολή των μέτρων από την Πρωτομαγιά.

Την ίδια ώρα η χώρα βρίσκεται μια ανάσα από τις 30.000 θανάτους λόγω επιπλοκών της COVID-19. Πιο συγκεκριμένα σημειώνεται ότι από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.022 θάνατοι. Το 95,5% όσων κατέληξαν είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναμένεται αύξηση σε εισαγωγές και σε θανάτους λόγω του Πάσχα

Οι επιστήμονες τις προηγούμενες μέρες είχαν πει ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων μετά τις γιορτές και συνεπακόλουθα των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στους θανάτους.

Η ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα είναι το ζητούμενο και σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης. Αλλά δεν είναι λίγες οι φορές, που έχουμε δει να επανεξετάζονται τα μέτρα, όταν η επιδημιολογική κατάσταση το απαιτεί.

Βέβαια στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία το άνοιγμα του Τουρισμού δεν αφήνει περιθώριο για περαιτέρω καθυστερήσεις.

Με βάση τα νέα στοιχεία, πάντως, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, οι 43 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας έχουν θετικότητα πάνω από το όριο λήψης μέτρων (5%), με την Πρέβεζα να αγγίζει το 10,4%.

Αυξήσεις στη θετικότητα καταγράφονται στο σύνολο των πυκνοκατοικημένων περιοχών. Πρώτη σε ποσοστό αύξησης είναι η Δυτική Αττική (348,2%). Ακολουθούν η Ανατολική Αττική, η Αχαΐα, το Ηράκλειο, η Θεσσαλονίκη, ο Πειραιάς.

Στο συρτάρι τα μέτρα ως τον Σεπτέμβριο

Όπως έχει διασαφηνίσει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τα μέτρα θα ανασταλούν προσωρινά και από τον Σεπτέμβριο θα επανεξεταστούν. Τότε δεν αποκλείεται να επιβληθούν ξανά, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάξουν προς το χειρότερο.

Ειδικότερα από την Πρωτομαγιά έως τις 31 Αυγούστου αίρεται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης σε όλους τους χώρους. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν μόνο ένα self test την εβδομάδα, για να πηγαίνουν στην εργασία τους.

Επιπλέον αλλαγές θα υπάρξουν και στα πρωτόκολλα για την λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων. Οι μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις με ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας – από τις 3 Μαΐου καταργούνται τα self tests, ωστόσο η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική.

Εάν ένα παιδί νοσήσει από κορωνοϊό, τότε θα υποβάλλονται σε τεστ οι συμμαθητές του δύο φορές: Το πρώτο τεστ θα γίνεται την πρώτη μέρα που γνωστοποιείται το κρούσμα και το δεύτερο την 4η ημέρα. Και τα δυο αυτά self tests θα χορηγούνται δωρεάν.

Από την 1η Ιουνίου αίρεται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους. Εδώ θα υπάρξουν εξαιρέσεις, που θα καθοριστούν με επόμενες υπουργικές αποφάσεις. Πιθανά οι εξαιρέσεις αυτές να αφορούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί.

Εξάλλου σήμερα θα εξεταστεί και η άρση επίδειξης του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα μας.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.

Διαβάστε επίσης

Πού γίνονται δωρεάν rapid test, σήμερα Πέμπτη 28 Απριλίου

Βάλε τάξη στο «χάος» του μυαλού, με αυτούς τους απλούς τρόπους 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.