Ζαούτης: «Πιθανόν να έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας»

«Πιθανόν να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζούτης.Το πιθανό κρούσμα ελέγχεται για τον αδενοϊό, ο οποίος πιθανολογείται ότι ευθύνεται για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά σε μια σειρά χωρών του κόσμου. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο κ. Ζαούτης σημείωσε ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα. Κάλεσε δε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα. Τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ, επίσης, είναι σε ετοιμότητα να εξετάζουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν τέτοια συμπτώματα.

Πηγές του υπουργείου Υγείας, αναφέρουν στο HealthStories.gr, ότι στη χώρα μας δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα αδιευκρίνιστης ηπατίτιδας σε παιδιά. Όπως σημειώνουν, δυο παιδιά ηλικίας 7 και 9 ετών με τα συγκεκριμένα συμπτώματα ηπατίτιδας, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων, αλλά μέχρι στιγμής, οι εργαστηριακές εξετάσεις δεν έχουν δείξει οξεία ηπατίτιδα.

ΕΟΔΥ – Καλεί τους γιατρούς να είναι σε εγρήγορση

Εν τω μεταξύ, με έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που έλαβε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος, καλούνται οι κλινικοί γιατροί να είναι σε εγρήγορση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία.

Ειδικότερα, στο έγγραφο του ΕΟΔΥ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Το κλινικό σύνδρομο της οξείας ηπατίτιδας, εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και περιλαμβάνει  αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά ίκτερο και γαστρεντερικά συμπτώματα (κυρίως εμετούς) που προηγούνται του ίκτερου. Η υποκείμενη αιτία της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος άγνωστη».

Σύσταση CDC για τα κρούσματα ηπατίτιδας στα παιδιά

Σχετικές ανακοινώσεις ή προειδοποιήσεις έχουν ήδη εκδώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC και ECDC), καθώς και η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (HSA) της Βρετανίας.

Η κατάσταση δημιουργεί ανησυχίες στους ειδικούς, καθώς θεωρείται παράξενη η παράλληλη εμφάνιση κρουσμάτων βαριάς παιδικής ηπατίτιδας απροσδιόριστης αιτιολογίας σε τόσες χώρες. Οι ιοί μπορεί να προκαλέσουν ηπατίτιδα, όμως τα υγιή παιδιά σπάνια αρρωσταίνουν και μάλιστα σοβαρά. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί θάνατος παιδιού από τη μυστηριώδη ηπατίτιδα, αρκετά έχουν εμφανίσει οξεία ηπατική ανεπάρκεια και έχουν χρειαστεί νοσηλεία ή και μεταμόσχευση ήπατος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε κανένα περιστατικό οξείας ηπατίτιδας που καταγράφηκε στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, δεν απομονώθηκε ιός ηπατίτιδας και δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση με ταξίδια.

Διαβάστε επίσης

Αντιικά χάπια: Από τα φαρμακεία των νοσοκομείων η διάθεσή τους τις ημέρες του Πάσχα

Το πειραχτήρι Λύτρας, η επανεμφάνιση Τσιόδρα και  τα χαμένα χάπια

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.