Είναι η long COVID η νέα πανδημία; Τι δείχνουν διεθνείς μελέτες

Μπορεί σε πολλές χώρες η COVID-19 να διανύει φάση ύφεσης, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να ισχύει απόλυτα για τις επιπτώσεις της. Το λεγόμενο post-COVID syndrome ή long COVID είναι αυτό που, πλέον, απασχολεί τους επιστήμονες ανά τον κόσμο. Όπως δείχνουν διεθνείς μελέτες, θα αποτελέσει τη νέα πανδημία, μιας και αφορά περίπου στο 30% όλων όσοι έχουν νοσήσει.

Η “διαδρομή” της long COVID παραμένει άγνωστη. Οι ειδικοί ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί πλήρως τον μηχανισμό σε κυτταρικό επίπεδο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για πάνω από 200 συμπτώματα – από πόνους και δύσπνοια μέχρι εξάντληση και διαταραχές στον ύπνο και πλείστα όσα ψυχολογικά “κατάλοιπα” – και συγκρατεί την ασθένεια στους ανθρώπινους ιστούς.

Η long COVID η νέα πανδημία

Χιλιάδες ασθενείς υποφέρουν ακόμη και μήνες μετά τη νόσηση. Σύμφωνα με επιστήμονες, οι οποίοι ασχολούνται με το θέμα, σε μια προσπάθεια να βρεθεί θεραπεία, long COVID ή post-COVID syndrome μπορεί να πάθουν όλοι, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία και το αν πέρασαν τη νόσο ελαφριά ή βαριά.

Μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες, έδειξε ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται ότι 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με το εν λόγω σύνδρομο (ποσοστό 2,7%
του πληθυσμού).

Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι ένα ποσοστό των νοσούντων με κορωνοϊό SARS-CoV-2 της τάξης του 30% δεν θα αποφύγει το σύνδρομο long COVID. Ένας στους πέντε, μάλιστα, θα παρουσιάσει σοβαρές βλάβες σε ζωτικά όργανα, όπως στους πνεύμονες, στην καρδιά ή στο ήπαρ. Πιο “κερδισμένοι” και σε αυτή την περίπτωση είναι οι εμβολιασμένοι έναντι των ανεμβολίαστων.

Η σημασία της επανεξέτασης

Τα σημάδια εμφανίζονται συνήθως τέσσερις εβδομάδες μετά τη λοίμωξη και η επανεξέταση δεν πρέπει να αμελείται. Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες η επανεξέταση θα πρέπει να γίνεται:

  • σε ασθενείς με βαριά νόσο στις έξι εβδομάδες
  • σε ασθενείς με ήπια νόσο στο τρίμηνο.

Πιο επιρρεπείς είναι όσοι έχουν νοσηλευθεί με πνευμονία. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παθολογίας, διευθύντρια της Δ’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου “Αττικόν”, Αναστασία Αντωνιάδου, ένας στους δύο ασθενείς με σοβαρή νόσο εξακολουθεί να έχει κάποιο σύμπτωμα στο τρίμηνο και ένα 20% από αυτούς δεν έχει επιστρέψει στην εργασία του.

Σε σχέση με όσους πέρασαν τη νόσο ήπια ή ασυμπτωματικά, τέτοια συμπτώματα έχει περίπου το 5%.

Όχι στις αυθαίρετες εξετάσεις

Στη διάγνωση της long COVID χρειάζεται η συνδρομή πολλών γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων, που χρησιμοποιούν ερωτηματολόγια για τη λήψη ενός πλήρους ιστορικού και συστήνουν βιοχημικές εξετάσεις και κάποιες λειτουργικές δοκιμασίες. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, η αντιμετώπιση είναι αυστηρά εξατομικευμένη.

Οι ειδικοί συστήνουν στους ασθενείς να επισκέπτονται τα ιατρεία post COVID, που, πλέον, λειτουργούν σε πολλά νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, αλλά τους αποθαρρύνουν από το να υποβάλλονται αυθαίρετα σε εξετάσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί η εκτίμηση του γιατρού.

Την ίδια ώρα γιατροί και οργανώσεις ασθενών ζητούν να πραγματοποιηθούν κλινικές μελέτες, ώστε να εξεταστεί εάν το χάπι της εταιρείας Pfizer για τον κορωνοϊό θεραπεύει τη long COVID, έπειτα από αναφορές για δύο ασθενείς που απαλλάχθηκαν από τη μυστηριώδη πάθηση.

Διαβάστε επίσης

Ιατρείο για ασθενείς με Long COVID στο Metropolitan General

Ξεγελάστε την πείνα σας με αυτούς τους τρόπους

Μέλι: Απίστευτα τα οφέλη και στο δέρμα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.