Έξτρα προστασία για την Όμικρον στους άνω των 60 από την 4η δόση εμβολίου

Θετικά είναι τα αποτελέσματα από μία νέα ισραηλινή επιστημονική μελέτη, για την αποτελεσματικότητα και την έξτρα προστασία που παρέχει η 4η δόση εμβολίου των Pfizer/BioNTech έναντι της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού.

Προστασία έναντι της Όμικρον από την 4η δόση του εμβολίου

Η έρευνα δείχνει ότι η τέταρτη δόση προστατεύει τους άνω των 60 ετών περισσότερο από ό,τι η τρίτη τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα.

Η ισραηλινή έρευνα, που αφορούσε την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022, όταν πια η Όμικρον ήταν κυρίαρχη στο Ισραήλ, δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “New England of Medicine”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία για 182.122 άτομα άνω των 60 ετών που είχαν κάνει τρεις δόσεις και άλλα τόσα που είχαν κάνει τέσσερις δόσεις, συγκρίνοντας την αποτελεσματικότητα της τρίτης με την τέταρτη δόση, η οποία είχε γίνει τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η έξτρα σχετική αποτελεσματικότητα 7 έως 30 μέρες μετά την τέταρτη δόση εκτιμήθηκε στο 45% έναντι του κινδύνου λοίμωξης, 55% έναντι της συμπτωματικής νόσου, 68% έναντι του κινδύνου νοσηλείας, 62% έναντι της σοβαρής νόσου και 74% έναντι του κινδύνου θανάτου. Η απόλυτη διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης δόσης ήταν περίπου 180 λιγότερες νοσηλείες λόγω Covid-19 ανά 100.000 άτομα και 69 λιγότερα περιστατικά βαριάς Covid-19 ανά 100.00 άτομα για όσους είχαν κάνει δεύτερη ενισχυτική (τέταρτη συνολικά) δόση.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι “η τέταρτη δόση του εμβολίου ήταν αποτελεσματική για τη μείωση του βραχυπρόθεσμου κινδύνου της Covid-19 μεταξύ όσων είχαν τρίτη δόση πριν τουλάχιστον τέσσερις μήνες”. Προς διερεύνηση είναι πόσο διαρκεί η έξτρα προστασία της τέταρτης δόσης σε σχέση με την τρίτη.

Διαβάστε επίσης

Oι 4 κορυφαίες ελληνικές παραλίες που φιγουράρουν στις 22 καλύτερες της Ευρώπης

Ζώντας με αιμορροφιλία – Ο Σύλλογος Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών εξηγεί τα πάντα για την αγωγή και την αντιμετώπιση της πάθησης

Οι χρησμοί των Δελφών, το καρφί του Πλεύρη στις φαρμακευτικές και οι υποταγμένοι εμπειρογνώμονες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.