Πλεύρης: Πιθανή η διαγραφή προστίμου στους άνω των 60 ετών που εμβολιάστηκαν

Πιθανή είναι η διαγραφή του προστίμου για τον μη εμβολιασμό τους στους ανεμβολίαστους άνω των 60, που τελικά εμβολιάστηκαν.

«Δεδομένης της άρσης του μέτρου, έστω και με εισοδηματικά κριτήρια, υπάρχει σκέψη σε περίπτωση που εμβολιαστούν όσοι τους έχει ήδη επιβληθεί το πρόστιμο, να διαγραφεί», είπε το πρωί ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Διαγραφή προστίμου στους άνω των 60 ετών που εμβολιάστηκαν

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι η διαγραφή προστίμου στους άνω των 60 ετών που εμβολιάστηκαν, είναι κάτι που βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση.

Ερωτηθείς, για το αν θα ανοίξει η 4η δόση για όλο τον πληθυσμό, απάντησε πως αναμένονται κεντρικές αποφάσεις από τον ΕΜΑ και τον ECDC μέσα στον Απρίλιο.

«Ο αριθμός των νεκρών σε σύγκριση με άλλες χώρες έχει να κάνει με το γεγονός ότι εφαρμόζουμε το αυστηρότερο μοντέλο καταγραφής θανάτων», είπε ακόμα και εξήγησε:«Η Ελλάδα έχει επιλέξει να έχει ένα μοντέλο καταγραφής θανάτων, το οποίο είναι πιο αυστηρό από όλα. Διότι αν διαγνωστεί κάποιος με COVID-19, από οποιαδήποτε αιτία και αν πεθάνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταγράφεται ως θάνατος COVID-19.
Υπάρχει ένας σημαντικός δείκτης: Ο δείκτης της αυξημένης θνητότητας, δηλαδή πόσους θανάτους παραπάνω έχει κάθε χώρα σε σχέση με τους αναμενόμενους. Η Ελλάδα έχει 127 θανάτους παραπάνω από τους αναμενόμενους. Η Γερμανία έχει 124, το Βέλγιο έχει 128, η Γαλλία έχει 120.

Η πανδημία κάνει κύκλους

Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι, «η πανδημία είναι εδώ και κάνει φαινόμενα και κύκλους».

Τα στοιχεία δείχνουν πτώση που συνδέεται και με τον καιρό και με τον εμβολιασμό. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούν το ίδιο μοντέλο με μας, χαλάρωση το καλοκαίρι και επιφυλακή, για αυτό τα μέτρα αναστέλλονται, δεν καταργούνται. Το συνολικό πλάνο της αποκλιμάκωσης, βρίσκει σύμφωνη την Επιτροπή».

Για το ζήτημα της αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών, υπενθύμισε ότι ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι θα υπάρχει αναστολή μέχρι τις 31/12 και πως «όποιος υπηρετεί το Σύστημα Υγείας πρέπει να σέβεται την επιστήμη του».

Αναστολή για τους ανεμβολίαστους υγειονομικού μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου

Ξεκαθάρισε πως «στο ΕΣΥ πρέπει να είσαι εμβολιασμένος, αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες τις πανδημίας, δεν μπορούν να επιστρέψουν οι ανεμβολιάστοι», σημειώνοντας πως «δεν θέλω να δώσω ελπίδες ότι θα αλλάξει κάτι».

Ο Θάνος Πλεύρης επεσήμανε ότι, «παραμένει η μάσκα σε κλειστούς χώρους και σχολεία, μέχρι 31 Μαΐου. Από 1η Ιουνίου θα υπάρξει άρση της υποχρέωσης, αλλά κατ’ελάχιστον στους χώρους όπως ΜΜΜ, νοσοκομεία».

«Αν ήταν προεκλογικό το μέτρο, θα το αναγγέλλαμε Μάρτιο – Απρίλιο του 2023», απάντησε σε σχετικό σχόλιο.

Διαβάστε επίσης

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τις Παιδικές κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα

Απώλεια βάρους: Πώς να απαλλαγείς από την υπερβολική χαλάρωση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.