Ποια είναι η νέα παραλλαγή «ΧΕ» που ανησυχεί τους επιστήμονες – Συνδυάζει τα δύο στελέχη της Όμικρον

Μια νέα παραλλαγή έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στους επιστήμονες. Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγιειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του κορονοϊού, με την ονομασία «XE». Όπως αναφέρει η Sun, έχουν ήδη ταυτοποιηθεί 637 περιπτώσεις της νέας αυτής παραλλαγής, που συνδυάζει δύο στελέχη της Ομικρον.

Η παραλλαγή «XE», μπορεί να εξαπλωθεί 10% ταχύτερα από το τρέχον στέλεχος, αλλά βρίσκεται ακόμη υπό μελέτη, αναφέρουν οι ειδικοί και προσθέτουν, πώς, ακόμα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το στέλεχος «XE» είναι πιο επικίνδυνο, ως προς τη σοβαρότητα της νόσου.

Επί του παρόντος, η υποπαραλλαγή Όμικρον 2 (BA.2) είναι κυρίαρχη στο Ηνωμένο Βασίλειο και τροφοδοτεί ένα νέο κύμα COVID, με περίπου ένας στους 16 Βρετανούς να έχουν  μολυνθεί, αναφέρει η Sun.

Ποια είναι η νέα παραλλαγή «ΧΕ» που ανησυχεί τους επιστήμονες 

Μιλώντας για την νέα παραλλαγή «XE», η καθηγήτρια Susan Hopkins, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος, της UKHSA είπε ότι, οι ανασυνδυασμένες παραλλαγές δεν είναι ασυνήθιστες, ιδιαίτερα όταν κυκλοφορούν πολλές παραλλαγές. Όπως και με άλλα είδη παραλλαγής, οι περισσότερες θα πεθάνουν σχετικά γρήγορα», είπε.

«Αυτός ο συγκεκριμένος ανασυνδυασμένος, το «XE», έχει δείξει μεταβλητό ρυθμό ανάπτυξης και δεν μπορούμε ακόμη να επιβεβαιώσουμε εάν έχει πραγματικό πλεονέκτημα ανάπτυξης.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα ή την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Στο μεταξύ, μια  έκθεση του UKHSA ανέφερε: «Το «XE», δείχνει στοιχεία μετάδοσης της κοινότητας εντός της Αγγλίας, αν και αυτή τη στιγμή είναι λιγότερο από το 1% των συνολικών περιπτώσεων αλληλουχίας».

Το νέο στέλεχος,  έχει ρυθμό ανάπτυξης 9,8% πάνω από αυτό του BA.2 και περίπου 637 περιπτώσεις, έχουν εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 19 Ιανουαρίου.

Το Ισραήλ προειδοποίησε για το στ έλεχος «XE»,νωρίτερα τον Μάρτιο, λέγοντας ότι εντοπίστηκαν ήδη δύο κρούσματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε τότε κατά των ευρωπαϊκών χωρών να υποτιμούν τους κινδύνους που εγκυμονεί το μικτό στέλεχος, ανέφεραν οι Hindustan Times.

Υπάρχουν δύο άλλα ανασυνδυασμένα στελέχη που προκαλούν ανησυχία, που ονομάζονται XF και XD.

Το XF συνδυάζει το στέλεχος UK Delta και το αρχικό Omicron και έχει το παρατσούκλι “Deltakron”.

Ένας μικρός αριθμός κρουσμάτων (38) έχει βρεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν έχει εντοπιστεί από τα μέσα Φεβρουαρίου, ανέφερε η UKHSA.

Εν τω μεταξύ, το XD έχει εμφανιστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, προκαλώντας αρκετές εκατοντάδες μολύνσεις, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν έχει εμφανιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έχει τη «ραχοκοκαλιά» του Δέλτα της Γαλλίας, με την προσθήκη μεταλλάξεων Omicron.

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

Ο Tom Peacock, ιολόγος του Imperial College του Λονδίνου, εξέφρασε τις σκέψεις του σχετικά με την τριπλή απειλή των παραλλαγών X που συλλέγονται παγκοσμίως.

Σε ανάρτησή του, στο  Twitter, έγραψε: «Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για αυτούς τους (και άλλους) ανασυνδυασμούς;

«Οι ανασυνδυασμοί που περιέχουν την ακίδα και τις δομικές πρωτεΐνες από έναν μεμονωμένο ιό (όπως ο XE ή ο XF) είναι αρκετά πιθανό να δρουν παρόμοια με τον γονικό τους ιό.

«Το XD είναι ίσως λίγο πιο ανησυχητικό… Έχει βρεθεί στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Δανία και περιέχει τις δομικές πρωτεΐνες της Delta.

“Αν *οποιοσδήποτε* από αυτούς τους ανασυνδυασμούς επρόκειτο να δράσει πολύ διαφορετικά από τον μητρικό του, θα μπορούσε να είναι XD…”

Ο Δρ Peacock είπε ότι ο κορονοϊός εξελίσσεται και δημιουργεί ανασυνδυασμούς σε όλη την πανδημία. Ωστόσο, γίνεται πιο εύκολο να εντοπιστούν

Και πρόσθεσε: «Ο άλλος λόγος που βλέπουμε πολλά τώρα είναι επειδή όταν το BA.1 απογειώθηκε (τουλάχιστον στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ) υπήρχαν ήδη πολύ υψηλά επίπεδα Delta που κυκλοφορούσαν – επομένως πολλές ευκαιρίες για συν-μόλυνση, ανασυνδυασμό και μετάδοση και μετά.»

Ο καθηγητής Χόπκινς είπε ότι το UKHSA θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση, καθώς οι μολύνσεις COVID-19, έχουν αυξηθεί απότομα στο μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη Σκωτία και την Ουαλία να σημειώνουν νέα υψηλά ρεκόρ.

Οι αναμνηστικές δόσεις εμβολίων, είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από την Όμικρον, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης 

Χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού από 18 Απριλίου ή από τον Μάϊο

Διαθέσιμα από σήμερα τα αντιικά χάπια της Pfizer – Αβεβαιότητα για την έκβαση της COVID-19

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.