Ξεπέρασε τον κόκκινο συναγερμό το ΕΣΥ λόγω κορονοϊού: Κανένας πολίτης χωρίς ιατρική περίθαλψη, διαβεβαιώνει το υπουργείο Υγείας

Σε οριακή κατάσταση και με πληρότητα που αγγίζει το 90% βρίσκονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για περιστατικά Covid-19 στην Αττική, μια πίεση που δεν αναμένεται να υποχωρήσει τουλάχιστον για τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες, όπως εκτιμούν οι ειδικοί.

Περισσότερα από 3.000 άτομα νοσηλεύονται με κορονοϊό σε όλη την επικράτεια, καθημερινά καταγράφονται κατα μεσο όρο 300 εισαγωγές, ενώ το Εθνικό Συστημα Υγειας εχει ξεπεράσει τον κοκκινο συναγερμό.

Η προσπάθεια ανάσχεσης του τρίτου κύματος της πανδημίας και το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας προς αυτή την κατεύθυνση είναι σε πλήρη εξέλιξη και όπως τονίστηκε από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στην οποία συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασιλης Κοντοζαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, κανένας πολίτης δεν θα μείνει χωρίς ιατρική περίθαλψη.

Αγώνας δρόμου για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ

Οι υγειονομικές αρχές έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα διαχείρισης της κατάστασης των νοσοκομείων στην Αττική που είναι σε σημείο μηδέν.

Στο πλαίσιο αυτό, τα νοσοκομεία αλλάζουν χαρακτήρα και μετατρέπονται σε νοσοκομεία αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών κορονοϊού, ενω μεταξύ των δυσκολιών που έχουν να αντιμετωπίσουν οι υγιειονομικές αρχές, προστίθεται η παράταση του χρόνου αποθεραπείας ασθενών που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ρεκόρ εισαγωγών απο την αρχή της πανδημίας καταγράφηκε το βράδυ του Σαββάτου στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, ενώ υπάρχουν μόλις 32 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Από το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε, ήδη, η εκκένωση του νοσοκομείου “Σισμανόγλειο” από non Covid περιστατικά και η διοχέτευσή τους προς τα νοσοκομεια ΝΙΜΙΤΣ και Ερρικος Ντυναν , ώστε να μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας Covid.

Περισσότερα από 3.000 άτομα νοσηλεύονται με κορονοϊό στην επικράτεια, καθημερινά καταγράφονται 300 εισαγωγές, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα και με βάση τις μαθηματικές προβολές των επιδημιολόγων, αναμένονται 200 νέες εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ σε όλη την Επικράτεια, με τις μισές από αυτές στα νοσοκομεία της Αττικής.

Προβληματισμός για τα μεταλλαγμένα στελέχη

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού που η ευρεία διασπορά τους στην κοινότητα θετει σε πλήρη κινητοποίηση τις υγειονομικές αρχές μετά και τον εντοπισμό 2 μολύνσεων στην Αττική, τα οποία φέρουν μετάλλαξη που περιλαμβάνεται στα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας, το οποίο ενδέχεται να είναι πιο ανθεκτικό στα αντισώματα που αναπτύσσονται μέσω εμβολίου ή μέσω της νόσησης. Στην Αττική επικρατεί η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού σε ποσοστό 80% 90%.

Β.Κικίλιας για μεταλλάξεις

«Πάντα μας απασχολούν οι μεταλλάξεις. Γνωρίζω ότι όλοι έχουμε προσπαθήσει πολύ και υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, όμως υπάρχει και η ελπίδα των εμβολίων που την βλέπουμε μπροστά μας. Είμαι πεπεισμένος πως θα τα καταφέρουμε», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, νωρίτερα από το Σύνταγμα επισημαίνοντας ότι «εξετάζουμε και την υλοποίηση και άλλων συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για να αντιμετωπίσουμε την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας στην Αττική».

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.