Σε ποιο στάδιο της πανδημίας βρισκόμαστε, σύμφωνα με τον Άντονι Φάουτσι;

O κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι και επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν, μίλησε στο στο ABC This Week, για το μέλλον της COVID-19 και την υποπαραλλαγή Όμικρον 2 που αυτή τη στιγμή προκαλεί αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως. «Δεν είναι η ώρα να ανακηρύξουμε τη νίκη, γιατί αυτός ο ιός μας έχει κοροϊδέψει στο παρελθόν και πρέπει πραγματικά να είμαστε προετοιμασμένοι για την πιθανότητα να αποκτήσουμε μια άλλη παραλλαγή και δεν θέλουμε να μας πιάσουν πλατυποδία σε αυτό», δήλωσε ο Δρ Φάουτσι.

Η Όμικρον 2 θα γίνει  κυρίαρχη παραλλαγή

“Η υποπαραλλαγή Όμικρον 2 (BA.2), έχει ένα βαθμό πλεονέκτημα μετάδοσης σε σχέση με το αρχικό Omicron, αλλά όχι ένα πολλαπλάσιο πλεονέκτημα. Έτσι, είναι περίπου 50 με 60 τοις εκατό ή κάτι περισσότερο μεταδοτικό, πράγμα που σημαίνει ότι τελικά με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αναλάβει Ως κυρίαρχη παραλλαγή.Σαφώς, σε όλο τον κόσμο, είναι περίπου το 80 συν τοις εκατό, το 85% της απομόνωσης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξακολουθεί να είναι κάπου γύρω στο 30%.  Άρα, έχει αυξημένη ικανότητα μετάδοσης.

Το BA.2 δεν είναι πιο σοβαρό από προηγούμενες παραλλαγές

Όταν κοιτάξετε τα κρούσματα, δεν φαίνεται να είναι πιο σοβαρά και δεν φαίνεται να αποφεύγουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις είτε από εμβόλια είτε από προηγούμενη μόλυνση. Έτσι, το συμπέρασμα είναι ότι πιθανότατα θα δούμε μια αύξηση στα κρούσματα καθώς και εμείς. είδαμε σε ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχαν την ίδια κατάσταση με εμάς τώρα. Έχουν BA.2. Έχουν χαλάρωση ορισμένων περιορισμών όπως η κάλυψη εσωτερικών χώρων και υπάρχει μείωση της ανοσίας, τόνιδε ο Φάουτσι.

Οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να αποτρέψουν ένα κύμα

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα δούμε αύξηση. Δεν νομίζω ότι θα δούμε. Ο ευκολότερος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να συνεχίσουμε να εμβολιάζουμε τους ανθρώπους. Και για όσους έχουν εμβολιαστεί, να συνεχίσουν να τους εμβολιάζουν. Έτσι, Αυτό είναι πραγματικά το σημείο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή… Εννοώ ότι έχουμε ακόμη εμβολιαστεί μόνο το 65 τοις εκατό του πληθυσμού μας. Και από αυτούς που είναι επιλέξιμοι για αναμνηστικό, μόνο το 50 τοις εκατό από αυτούς έχουν ενισχυθεί. Υπάρχουν πολλά μπορεί να κάνει από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας».

Θα επιστραφούν οι περιορισμοί;

Όχι αυτή τη στιγμή. Δεν βλέπω να επιστρέφουμε σε άλλα πολύ αυστηρά είδη περιορισμών. Αλλά πρέπει πάντα να έχετε την ευελιξία. Θυμηθείτε, όταν το CDC κυκλοφόρησε με την τροποποίηση των μετρήσεων του, που θα οδηγούσε σε οι κατευθυντήριες γραμμές για το ποιες περιοχές ή κομητείες της χώρας πρέπει να διαθέτουν κάλυψη σε εσωτερικούς χώρους, κατέστησαν πολύ σαφές ότι καθώς αποσύρετε τους περιορισμούς, εάν δούμε μια σημαντική αύξηση, ιδιαίτερα αυτή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες, πρέπει να είμαστε έτοιμη να περιστρέψει και ίσως να επαναφέρει ορισμένους από αυτούς τους περιορισμούς.

Απαιτείται περισσότερη κρατική χρηματοδότηση

“Ελπίζω ότι θα λάβουμε τη χρηματοδότηση από το Κογκρέσο για να συνεχίσουμε να αυξάνουμε την προσφορά μας σε αντιιικά φάρμακα, δοκιμές και την ικανότητα να ενισχύουμε. Εννοώ ότι έχουμε μια σειρά από κλινικές δοκιμές σε εξέλιξη που προσπαθούν να καθορίσουν ποιο είναι το καλύτερο Ο συνδυασμός ενίσχυσης είναι τόσο αποτελεσματικότητα όσο και ανθεκτικότητα. Έτσι, δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι, ιδιαίτερα καθώς φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε κάπως ηρεμία στις περιπτώσεις, όπου τα κρούσματα συνεχίζουν να μειώνονται, οι θάνατοι συνεχίζουν να μειώνονται και οι νοσηλείες “, λέει ο Δρ Φάουτσι.

Πώς να παραμείνετε ασφαλείς εκεί έξω

Ακολουθήστε τις βασικές αρχές της δημόσιας υγείας και συμβάλετε στον τερματισμό αυτής της πανδημίας, ανεξάρτητα από το πού ζείτε — εμβολιαστείτε ή ενισχυθείτε το συντομότερο δυνατό. εάν ζείτε σε περιοχή με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, φοράτε μάσκα προσώπου N95, μην ταξιδεύετε, αποφεύγετε τα μεγάλα πλήθη, μην πηγαίνετε σε εσωτερικούς χώρους με άτομα με τα οποία δεν βρίσκεστε καταφύγιο (ειδικά σε μπαρ), κάντε καλή πρακτική υγιεινή των χεριών και για να προστατεύσετε τη ζωή σας και τις ζωές των άλλων, μην επισκέπτεστε κανένα από αυτά τα 35 μέρη που είναι πιο πιθανό να κολλήσετε COVID-19.

Διαβάστε επίσης 

Σε έξαρση ως τα μέσα Απριλίου το… κοκτέιλ COVID-19 και γρίπης

Πλεύρης: Τώρα βλέπουμε τα οφέλη της μεγάλης εμβολιαστικής κάλυψης και της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.