Πώς ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι, μπορεί να ενισχύσει την ψυχική σας υγεία

Όλοι είμαστε επιρρεπείς σε ακατάστατες στιγμές, αλλά όταν η αποδιοργάνωση συνοδεύεται από συμπτώματα υψηλού στρες, άγχους, εξουθένωσης ή κατάθλιψης, είναι συχνά ένδειξη ότι μπορεί να παλεύετε με την ψυχική σας υγεία.

Μερικά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι γνωστά: λήθαργος, απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που κάποτε θεωρούσατε ευχάριστα, απελπισία και βαθιά θλίψη. Υπάρχουν όμως και άλλα προειδοποιητικά σημάδια κατάθλιψης που μπορεί να μην γνωρίζετε: στοίβες από βρώμικα πιάτα στο νεροχύτη. Ένα πανύψηλο σωρό από ξεδιπλωμένα ρούχα που πλύσατε πριν από μέρες. κουτιά, περιτυλίγματα και τσάντες διακοσμούν το ατημέλητο τοπίο του σπιτιού σας.

Δεν είναι περίεργο ότι η λιγότερο από ιδανική ψυχική ευεξία μπορεί συχνά να οδηγήσει σε μη οργανωμένο περιβάλλον. Σύμφωνα με το DSM-5, το εγχειρίδιο που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας για να καθοδηγήσουν τις διαγνώσεις τους, τα κριτήρια για την κατάθλιψη περιλαμβάνουν μειωμένο κίνητρο και ενδιαφέρον για δραστηριότητες, επιβράδυνση της σωματικής κίνησης, απώλεια ενέργειας και αναποφασιστικότητα. συνήθως είναι χρήσιμο για να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό και οργανωμένο.

Οι επιστημονικές μελέτες βρίσκουν συχνά συσχετίσεις μεταξύ ψυχικής ευεξίας και ακαταστασίας. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού διαπίστωσε ότι η ακαταστασία παρεμβαίνει άμεσα στην ικανότητα των συμμετεχόντων να αισθάνονται ευχαρίστηση σε έναν χώρο.

Και το δύσκολο μέρος είναι ότι, αν αντιμετωπίζετε την ψυχική σας ευεξία, αλλά εξακολουθείτε να επιθυμείτε ένα καθαρό, οργανωμένο σπίτι, μπορεί, δυστυχώς, να βρεθείτε παγιδευμένοι σε έναν φαύλο κύκλο, κάτι που η Natalie Christine Dattilo, PhD, κλινική ψυχολόγος υγείας και καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, θέτει το δίλημμα κότα ή αυγό. «Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ακαταστασία στα σπίτια μας σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης [η ορμόνη του στρες], αλλά δεν είναι ακόμα σαφές ποιο έρχεται πρώτο», λέει. “Είναι ότι όταν βρισκόμαστε υπό πίεση, η ικανότητά μας να διατηρούμε ένα καλά οργανωμένο σπίτι μειώνεται; Ή όταν το σπίτι μας είναι σε αταξία, αυτό μας κάνει να νιώθουμε περισσότερο στρες, καταπονημένοι και ανήσυχοι;”

Πιστεύει ότι είναι ένας συνδυασμός και των δύο—το υψηλό άγχος μας εμποδίζει να οργανώσουμε τα σπίτια μας, αλλά η ίδια η ακαταστασία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άγχος.

Η Shira Gill, ειδικός σε θέματα οργάνωσης και συγγραφέας του Minimalista, πιστεύει ότι η ακαταστασία πηγαίνει ακόμη πιο μακριά από το να επηρεάζεις συναισθηματικά το μυαλό σου, επηρεάζοντας έμμεσα άλλους τομείς της ζωής μας. Λέει ότι η ακαταστασία μπορεί επιπλέον να οδηγήσει σε πιέσεις στις σχέσεις, μαζί με οικονομικούς στρεσογόνους παράγοντες, που μπορεί να περιλαμβάνουν καθυστερημένες χρεώσεις για χαμένους λογαριασμούς και υπερβολικές δαπάνες αγοράζοντας αντίγραφα. Η ακαταστασία μπορεί επίσης να σας αποσπάσει την προσοχή από το να εστιάσετε σε άλλες προτεραιότητες.

Τα οφέλη για τη ψυχική υγεία, ενός καθαρού, οργανωμένου σπιτιού

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι τακτοποιημένοι, οργανωμένοι χώροι μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία. Ο Gill λέει ότι ένα καλά επιμελημένο σπίτι μπορεί να δημιουργήσει «έναν ολόκληρο καταρράκτη πλεονεκτημάτων για την ψυχική υγεία», που μπορεί να περιλαμβάνει μια αίσθηση σαφήνειας και ελέγχου, βελτιωμένη ποιότητα ζωής, ενισχυμένη αίσθηση αυτοπεποίθησης, αύξηση της παραγωγικότητας και πολλά άλλα. ήρεμη ατμόσφαιρα.

Αλλά είτε αντιμετωπίζετε μια πάθηση ψυχικής υγείας είτε όχι, η οργάνωση απαιτεί χρόνο και δέσμευση. Είναι απλώς πιο δύσκολο όταν τελικά σηκώνεσαι από το κρεβάτι και βρίσκεσαι αντιμέτωπος με μια επιλογή: ντους ή διπλή μπουγάδα; Το καθάρισμα μπορεί να φαίνεται σαν μια υπεράνθρωπη προσπάθεια, αλλά να ξέρετε ότι ακόμα κι αν απλώς αφήνετε ένα πιάτο μακριά, μπορεί να αποδώσει πολλά για τον ψυχισμό σας.

«Η αποσυμφόρηση απαιτεί λήψη αποφάσεων, ρύθμιση συναισθημάτων, ιεράρχηση προτεραιοτήτων και υπομονή», λέει η Dattilo. «Λαμβάνουμε σημαντικές ενδείξεις για το πώς τα πάμε με αυτό που κάνουμε και όταν διατηρούμε ένα οργανωμένο σπίτι, ενισχύουμε το μήνυμα ότι αξίζουμε τον χρόνο, την προσπάθεια και την εξάσκηση που χρειάζεται για να ζήσουμε σε ένα φροντισμένο.

Με τον ίδιο τρόπο που ένας ακατάστατος χώρος μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε καταβεβλημένοι και ανήσυχοι, ένας καλά οργανωμένος και τακτοποιημένος χώρος μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ήρεμοι και ασφαλείς.”

Διαβάστε επίσης 

Γιατί κάποιοι άνδρες δεν θέλουν να αποκτήσουν παιδιά – Ο απίστευτος αλλά σεβαστός λόγος

Τι είναι το πολυδιάστατο τεστ θυμού, που έχει κατακτήσει το TikTok;

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.