Self test: Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση για το αν μειωθούν στα σχολεία 

Για την επόμενη εβδομάδα μετατέθηκε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμονων, η συζήτηση για τη μείωση των self test στα σχολεία, για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Η επιδημιολογική κατάσταση με την άνοδο στα κρούσματα λόγω της υπερμεταδοτικότητας της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 που προκαλεί και ενδοοικογενειακή διασπορά καθώς και
το γεγονός ότι ήδη έχουν διανεμηθεί δωρεάν self test στους μαθητές και για την προσεχή εβδομάδα, έβαλε φρένο στα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Συνεπώς, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στην επόμενη συνεδρίαση των ειδικών την προσεχή εβδομάδα.

Προανήγγειλε τη μείωση των self test στα σχολεία ο Θάνος Πλεύρης

Στο μεταξύ την των self test στα σχολεία, από δύο σε ένα την εβδομάδα, προανήγγειλε, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (17/3), μιλώντας στον Ant1,  ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, μπορούμε να γυρίσουμε από τα δύο, στο ένα self-test την εβδομάδα στα σχολεία, δήλωσε ο κ. Πλεύρης. «Αυτό που επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ότι το testing πρέπει να παραμείνει. Εμείς είμαστε από τις χώρες που έχουμε μείνει πολύ ψηλά στο testing και απλώς έχουμε αποφασίσει να το κάνουμε πιο στοχευμένο. Αλλά είμαστε σε υψηλό νούμερο» είπε ο υπουργός Υγείας.

«Αυτό για το οποίο συνεδριάζουν οι ειδικοί στην Επιτροπή είναι, ακριβώς λόγω αυτής της μετάλλαξης, να παραμείνουν τα τεστ στα σχολεία αλλά μπορούμε να γυρίσουμε από τα δύο στo ένα self test την εβδομάδα» πρόσθεσε, αναφερόμενος στη μετάλλαξη Όμικρον 2 και στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής.

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει 

«Οι οδηγίες οι οποίες δίνονται είναι ότι όταν υπάρχει υπέρμεταδοτικότητα του ιού, τα τεστ θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένα και θα πρέπει να εστιάσουμε στην παρακολούθηση του κατά πόσο έχουμε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Ωστόσο, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, δεν παρατηρείται επιβάρυνση στο ΕΣΥ αυτήν τη στιγμή, τόνισε ο υπουργός Υγείας, καθώς δεν υπάρχει ιδιαίτερη αύξηση στις νοσηλείες και ο δείκτης των διασωληνωμένων συνεχώς βαίνει μειούμενο».

Πράγματι, υπάρχει άνοδος των κρουσμάτων και εκτιμάται ότι στηρίζεται σε δυο παράγοντες. Πρώτον, ότι αρχίζει να επικρατεί σιγά-σιγά η υποπαραλλαγή της Όμικρον που είναι πιο μεταδοτική και δεύτερον, ότι πλέον κατά βάση, όπως γνωρίζετε, σχεδόν το σύνολο των μέτρων που συνδέονται με τη διασκέδαση έχουν αρθεί».

Πάντως, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά σίγουρα έχει χαρακτηριστικά ως προς τη νόσηση που μας κάνουν πιο αισιόδοξους».

Διαβάστε επίσης 

Αναμένεται έξαρση γρίπης και COVID-19 τις επόμενες μέρες – Σήμερα οι αποφάσεις για τα σελφ τεστ

Πλεύρης στο συνέδριο του Economist: Τέλος Μαρτίου ξεκινά το πρόγραμμα ελέγχου, για καρκίνο του μαστού 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.