Κομισιόν : Πιστοποιητικό νόσησης και με θετικό rapid test

Το πράσινο φως για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης και μετά από θετικό rapid test έδωσε σήμερα (22/2), η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, από σήμερα οι νέοι κανόνες θα επιτρέπουν στα κράτη μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά νόσησης βάσει θετικού αποτελέσματος ταχείας δοκιμής αντιγόνου (rapid test).

Μέχρι σήμερα, η έκδοση πιστοποιητικού νόσησης ήταν δυνατή μόνο μετά από θετικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ, όπως το RT-PCR.

Προκειμένου, ωστόσο, να διασφαλιστούν η ακρίβεια και η αξιοπιστία του πιστοποιητικού, το rapid test που θα χρησιμοποιείται θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον κοινό κατάλογο δοκιμών ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου της ΕΕ για την COVID-19 και να γίνεται από επαγγελματίες υγείας ή εξειδικευμένο προσωπικό.

Τα κράτη μέλη μπορούν δε να εκδώσουν τα πιστοποιητικά αναδρομικά, με βάση τεστ που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Οκτωβρίου 2021 και μετά.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Didier Reynders, το θέμα το ευρωπαϊκού πιστοποιητικού COVID είναι κάτι που εξελίσσεται ανάλογα με την κατάσταση και το συγκεκριμένο μέτρο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών και ειδικότερα εκείνων που μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια του κύματος της μετάλλαξης Όμικρον.

Οι νέοι κανόνες έχουν άμεση εφαρμογή και τα κράτη μέλη μπορούν να αρχίσουν να εκδίδουν πιστοποιητικά βάσει rapid test από τη στιγμή που θα είναι έτοιμα, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Στον νέο Κανονισμό αναφέρεται, ωστόσο, ότι η εφαρμογή του μέτρου από τα κράτη μέλη είναι προαιρετική, καθώς η διαθεσιμότητα των μοριακών τεστ διαφέρει από χώρα σε χώρα. Όπου δεν υπάρχουν ελλείψεις μοριακών τεστ, τα κράτη μέλη μπορούν να συνεχίσουν να εκδίδουν πιστοποιητικά νόσησης μόνο βάσει αυτών, σημειώνεται.

Πηγή: mononews

Διαβάστε επίσης 

Τσιόδρας: Η Όμικρον οδηγεί σε σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα

Πλεύρης: Το μοντέλο με κάποιους γιατρούς στο ΕΣΥ και κάποιους στον ιδιωτικό τομέα, έχει κάνει τον κύκλο του

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.