Θεοδωρίδου: 4η δόση μόνο σε ανοσοκατεσταλμένους, όχι στο γενικό πληθυσμό

Στα δυο βασικά θέματα που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα, την παραλλαγή Όμικρον και τη χορήγησή 4ης δόσης στο γενικό πληθυσμό, αναφέρθηκε κατά την ενημέρωσή για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε η καθηγήτρια, τα βασικά χαρακτηριστικά της παραλλαγής Όμικρον είναι  η αυξημένη μεταδοτικότητα, η ανοσολογική διαφυγή και η αυξημένη δυνατότητα του ιού για επαναλοιμώξεις. Πρόσθεσε δε, ότι «η φυσική νόσηση από τα στελέχη Α, Β και Δ προσέφερε προστασία από την Όμικρον  κατά 90%», σημειώνοντας ωστόσο ότι «η φυσική προστασία δεν είναι ίδια για όλα τα άτομα».

Θεοδωρίδου: 4η δόση μόνο σε ανοσοκατεσταλμένους, όχι στο γενικό πληθυσμό

Στην ενδεχόμενη χορήγηση 4ης δόσης, είπε ότι «παραμένει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με 3η δόση» και πως «η 4η δόση περιορίζεται για ειδικές περιπτώσεις όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι».

Ο κύριος στόχος των εμβολιασμών είναι η προστασία από τη σοβαρή νόσο» τόνισε και υπενθύμισε όσα αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέγοντας ότι «η σρατηγική χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων δεν είναι η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του ιου και απαιτούνται νέα εμβόλια λόγω της εξέλιξης των ιών».

Θεοδωρίδου για εμβολιασμό εγκύων 

Τέλος, για τον εμβολιασμό των εγκύων, επικαλέστηκε αμερικανική μελέτη, σημειώνοντας ότι ανιχνεύθηκαν αντισώματα στο αίμα των νεογνών -και στην ηλικία των 2 αλλά και των 6 μηνών-, σε ποσοστό 58% στην ομάδα των εγκύων που είχε εμβολιαστεί. Στις ανεμβολίαστες γυναίκες που είχαν έρθει σε επαφή με τον ιό, το ποσοστό των αντισωμάτων στα νεογνά ήταν στο 8%.

Θεμιστοκλέους : Έρχονται 168.000 δόσεις του εμβολίου Novavax

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τους 19.840.000. Το 70,8% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του,  μία δόση του εμβολίου έχει λάβει το 74,4% του ελληνικού γενικού πληθυσμού και το 84,1% των ενηλίκων. Αναμνηστική δόση έχει λάβει το 93,2% των δικαιούχων.

Όπως ανακοίνωσ ετην  επόμενη εβδομάδα φθάνουν 168.000 δόσεις από το εμβόλιο της Novavax στην Ελλάδα. Η χώρα μας θα παραλάβει συνολικά 474.000 δόσεις του εμβολίου Novavax, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία παράδοσης των δόσεων  δεν θα ανοίξει ακόμα η πλατφόρμα για τα ραντεβού. Πάντως τόνισε πως μετά την παράδοση στις επόμενες μία ή δύο ημέρες μετά θα ανοίξουν τα ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Διαβάστε επίσης 

Προς περαιτέρω άρση των περιορισμών – Στη 18η θέση στους εμβολιασμούς στους άνω των 60 η Ελλάδα

Επιτυχής η επανασυγκόλληση ολόκληρου του χεριού του 11χρονου από τη Ζάκυνθο – Πρώτη φορά στην Ελλάδα

Κορονοϊός: 20.361 νέα κρούσματα, 78 θάνατοι, 494 διασωληνωμένοι

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.