Θεοδωρίδου: Πάνω από 100 παιδιά στην Ελλάδα εμφάνισαν το σύνδρομο MIS-C

Υπό εξέταση είναι η χορήγησή τρίτης, αναμνηστικής δόσης, σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, στη χώρα μας. Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης, η επιτροπή αξιολογεί στοιχεία για επέκταση τρίτης δόσης σε παιδιά  με προβλήματα  υγείας, λόγω χρόνιων θεραπειών.

Όπως αποκάλυψε η κα Θεοδωρίδου, υπάρχουν αρκετοί προβληματισμοί, καθώς η ανοσοαπάντηση στα παιδιά 5-12 ετών δεν φαίνεται να ήταν ικανοποιητική και αναμένεται τροποποίηση δοσολογίας και χορήγηση τρίτης δοσης.

100 παιδιά στην Ελλάδα εμφάνισαν το σύνδρομο MIS-C 

Σε περισσότερα από 100 παιδιά στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (Multisystem Inflammatory Syndrome- MIS-C).

Σε σχετική ερώτηση για τον 11χρονο που νοσηλεύεται στο Παίδων, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία  Θεοδωρίδου είπε πως πάνω από 100 παιδιά έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή πάσχουν με σύνδρομο MIS-C. Με τη θεραπευτική αντιμετώπιση, δεν είχαμε θανατηφόρα έκβαση, απ’ όσα γνωρίζουμε.

Και πρόσθεσε: Έχουν συμπτωματολογία που θα μπορούσε να παραπέμπει εκεί. Η σοβαρότητα της κατάστασης μειώνεται με τη γνώση της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Πήραν τη θεραπεία τη σωστή και δεν είχαμε θανατηφόρο έκβαση, εκτός από ένα παιδί στην αρχή.

Ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα για εμβολιασμό ήταν αυτή ακριβώς η σοβαρή κατάσταση. Δεν αφήνει κανένα σύστημα να μη συμμετέχει και κυρίως το κυκλοφορικό».

Εμβόλιο Novavax

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε και στα χαρακτηριστικά του νέου εμβολίου της Novavax, που αναμένεται σε λίγες ημέρε, στη  χώρα μας.

«Στο νέο εμβόλιο η έκδοσης της πρωτεϊνικής ακίδας χορηγείται έτοιμη, δεν την παράγει ο οργανισμός, είναι παλιά τεχνολογία», είπε, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα εμβόλια της γρίπης και της ηπατίτιδας.

Το εν λόγω σκεύασμα διατηρείται 9 μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου, είναι φθηνό και εύκολο στη μεταφορά και «θα συμβάλει στον εμβολιασμό στις προνομιούχες χώρες».

Η κα Θεοδωρίδου είπε ότι «η έγκριση του εμβολίου έγινε με βασικά δεδομένα από 2 κλινικές μελέτες με συμμετοχή 45.000 ατόμων», προσθέτοντας ότι η πρώτη μελέτη έδωσε 90% αποτελεσματικότητα για μείωση της μέτριας και σοβαρής συμπτωματικής νόσου και η δεύτερη 89,7%.

Το σκεύασμα της Novavax θα χορηγείται σε σχήμα 2 δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημερών και η έναρξη προστασίας αρχίζει μετά από 14 μέρες.

Η ίδια σημείωσε, ότι υπό μελέτη βρίσκονται τα δεδομένα για την χρησιμοποίηση του ως αναμνηστική δόση καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα, σημειώνοντας επίσης ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ως προς τη μετάδοση και τη χρονική διάσταση της ανοσίας. Τα συμπτώματα από τη χορήγηση του είναι ήπια.

«Το νέο εμβόλιο μπορεί να προσφέρει πολύ σημαντικό έργο: Να προσεγγιστούν οι ανεμβολίαστοι και να αυξηθεί το ποσοστό κάλυψης σε μέρη μη προνομιούχα όπου η κάλυψη είναι περιορισμένη ή ανύπαρκτή», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Αγωνία για χιλιάδες ευάλωτους ασθενείς – Στο συρτάρι μονοκλωνικό αντίσωμα που προλαμβάνει την COVID-19

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και μισθολογική αναβάθμιση, ζητά ο ΠΙΣ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.