Με rapid test από σήμερα οι 300.000 εμβολιασμένοι που δεν έχουν κάνει την 3η δόση

Με rapid test από σήμερα οι 300.000 εμβολιασμένοι που δεν έχουν κάνει την 3η δόση.
Όσοι δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της COVID-19 επτά μήνες από τη δεύτερη δόση ή τρεις μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο, θεωρούνται από σήμερα Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου ως ανεμβολίαστοι.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους εμβολιασμένους που έχουν κάνει την αναπμνηστική δόση.

Οι εμβολιασμένοι που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση υπολογίζονται περίπου σε 300.000 και το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους δεν ισχύει πλέον.

Με rapid test οι 300.000 εμβολιασμένοι που δεν έχουν κάνει την 3η δόση

Έτσι, από σήμερα θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό rapid test στην εργασία τους και σε όλους τους κλειστιύς χώρους (εστίαση, διασκέδαση, κ.λπ.)

Συγκεκριμένα, υποχρέωση για διενέργεια rapid tests με δική τους επιβάρυνση για να προσέλθουν στην εργασία τους έχουν:

α) Όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση.

β) Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες κ.λπ.

γ) Οι καταρτιζόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και οι φοιτητές των ΑΕΙ που διεξάγουν πρακτική άσκηση ή μαθητεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Οι εργαζόμενοι υποχρεούνται σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης 2 φορές την εβδομάδα, με χρονική απόσταση μεταξύ των 2 διαγνωστικών ελέγχων νόσησης τουλάχιστον 2 ημερών.

Κατ΄ εξαίρεση, οι εργαζόμενοι που εργάζονται 1 ημέρα την εβδομάδα ή 2 ημέρες την εβδομάδα με χρονική απόσταση μεταξύ αυτών κατά μέγιστο 1 ημέρα, υποχρεούνται, στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, 1 φορά την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο εργασίας.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση διενέργειας rapid test με δική τους επιβάρυνση οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα για τους οποίους συντρέχουν ιατρικοί λόγοι για να μην εμβολιαστούν. Οι εν λόγω εργαζόμενοι κατ’ εξαίρεση μπορούν να υποβληθούν σε rapid test δωρεάν, σε δημόσιες δομές.

Πρόστιμα

Στους εργαζόμενους που δεν υποβάλλονται σε rapid test επιβάλλεται για κάθε παράβαση της εβδομαδιαίας υποχρέωσής τους για τη διενέργεια του ελέγχου διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ σε περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης και 150 ευρώ για μερική απασχόληση.

Η παράβαση διαπιστώνεται και το πρόστιμο επιβάλλεται με πράξη του προϊσταμένου του κατά τόπο αρμόδιου Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ, κατόπιν άντλησης του τελικού αρχείου παραβατών από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Εάν ο εργοδότης δεν υποβάλλει την Υπεύθυνη Δήλωση με την κατάσταση των εργαζομένων, του επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δήλωσης, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.000 ευρώ.

O εργοδότης δεν επιτρέπεται ρητά να απασχολήσει εργαζόμενο με θετικό rapid test. Σε περίπτωση που διενεργηθεί έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές και βρεθεί να το έχει πράξει, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ. Εάν ο εργοδότης δεν ενημερώσει με κάθε πρόσφορο μέσο τους εργαζομένους του για την υποχρέωση διενέργειας rapid test του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ άπαξ.

Διαβάστε επίσης

Αγωνία για χιλιάδες ευάλωτους ασθενείς – Στο συρτάρι μονοκλωνικό αντίσωμα που προλαμβάνει την COVID-19

Βασίλης Ντζιαχρήστος: Σαρώνει τα βραβεία ο Έλληνας επιστήμονας με τις καινοτόμες μελέτες του για τον καρκίνο και για άλλες νόσους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.