Ποια ομάδα ασθενών δεν προστατεύεται επαρκώς από την Όμικρον, μετά την 3η δόση εμβολίου

Σχεδόν το 50 τοις εκατό των ασθενών με καρκίνο του αίματος δεν έχουν ανιχνεύσιμα επίπεδα αντισωμάτων ικανών να εξουδετερώσουν την παραλλαγή Όμικρον SARS-CoV-2 μετά από τρίτη δόση εμβολίου, σύμφωνα με νέα εργαστηριακά δεδομένα από το Ινστιτούτο Francis Crick και το The Royal Marsden NHS Foundation Trust που δημοσιεύθηκαν ως μια ερευνητική επιστολή στο The Lancet.

Όπως αναφέρει το medicalxpress.com, αυτή είναι η πρώτη αναφορά λειτουργικής ανοσίας έναντι της παραλλαγής Όμικρον σε μια ομάδα ασθενών με καρκίνο και τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία μιας 4ης «αναμνηστικής» δόσης για ασθενείς με καρκίνο του αίματος για την προστασία τους από την αύξηση των περιπτώσεων Όμικρον.

Ως μέρος της εν εξελίξει μελέτης CAPTURE, που χρηματοδοτείται από το The Royal Marsden Cancer Charity, οι ερευνητές παρακολουθούν τις ανοσολογικές αποκρίσεις εκατοντάδων ασθενών με διαφορετικούς τύπους καρκίνου, μετά από μία, δύο και τρεις δόσεις εμβολίου για την COVID-19.

Χρησιμοποιώντας ένα τεστ υψηλής ακρίβειας, μια δοκιμασία εξουδετέρωσης του ιού που αναπτύχθηκε στο Crick, η ομάδα μέτρησε τα επίπεδα αντισωμάτων που εμποδίζουν ειδικά την παραλλαγή όμικρον να μολύνει κύτταρα.

Το τεστ αξιολογεί εάν τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων στο αίμα είναι επαρκή για να μπλοκάρουν τουλάχιστον το 50 τοις εκατό της μόλυνσης από τον ιό υπό εργαστηριακές συνθήκες.

Ποια ομάδα ασθενών δεν προστατεύεται επαρκώς από την Όμικρον, μετά την 3η δόση εμβολίου

Τα αποτελέσματα για ασθενείς με συμπαγείς όγκους ήταν πολύ θετικά. Μια τρίτη δόση του εμβολίου COVID-19 αύξησε αποτελεσματικά το ποσοστό των ασθενών με επίπεδα αντισωμάτων ικανών να εξουδετερώσουν την Όμικρον (90 τοις εκατό σε σύγκριση με μόλις 37 τοις εκατό μετά τη δεύτερη δόση). Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτοί οι ασθενείς μπορούν να περιμένουν παρόμοια επίπεδα προστασίας σε άτομα χωρίς καρκίνο.

Ωστόσο, όταν η ερευνητική ομάδα εξέτασε δείγματα αίματος από ασθενείς με καρκίνο του αίματος, διαπίστωσε ότι τα άτομα αυτής της ευάλωτης ομάδας ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να έχουν ανιχνεύσιμα επίπεδα αντισωμάτων κατά του omicron. Μόλις το 19 τοις εκατό των ασθενών είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα μετά από δύο δόσεις και ενώ μια τρίτη δόση ήταν αποτελεσματική για πολλούς, το 56 τοις εκατό των ασθενών επωφελήθηκαν από το ενισχυτικό αποτέλεσμα.

Η καθοδήγηση του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ήδη ότι οι ενήλικες και τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν σοβαρή ανοσοκαταστολή θα πρέπει να λαμβάνουν τρεις κύριες δόσεις του εμβολίου για την COVID-19, ακολουθούμενες από μια τέταρτη αναμνηστική δόση.

Ο Δρ Samra Turajlic, επικεφαλής της ομάδας στο Crick and Consultant Medical Oncologist στο The Royal Marsden NHS Foundation Trust, δήλωσε: «Η πανδημία ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τους ανθρώπους που ζουν με καρκίνο και οι ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα ανοσίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αυτήν την ευάλωτη ομάδα.

“Γνωρίζουμε τώρα ότι η ανοσολογική απόκριση στα εμβόλια σε ασθενείς με συμπαγείς καρκίνους είναι ισχυρή μετά από τρεις δόσεις σε σύγκριση με άτομα χωρίς καρκίνο, ακόμη και έναντι της νέας παραλλαγής Όμικρον . Αλλά για τα άτομα με καρκίνο του αίματος, ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να παραμείνετε προσεκτικοί και πάρτε την 4η αναμνηστική τους δόση αμέσως μόλις είναι διαθέσιμη σε αυτούς.

“Η προστασία αυτής της ευάλωτης ομάδας είναι σημαντική, ειδικά υπό το πρίσμα της πρόσφατης χαλάρωσης των περιορισμών για την COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η άρση των εντολών που απαιτούν από τους ανθρώπους να φορούν μάσκα προσώπου. Τα μέτρα δημόσιας υγείας πρέπει να περιλαμβάνουν αποκλεισμούς και να υποστηρίζουν όλους, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ανθρώπους και τους φροντιστές τους».

Διαβάστε επίσης 

Χαλάρωση μέτρων εισηγείται η Επιτροπή- Επανέρχεται η μουσική στην εστίαση

Νέα παράταση στη συνταγογράφηση ανασφάλιστων πολιτών μόνο από γιατρούς του ΕΣΥ

Η πρώτη λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση από ρομπότ χωρίς ανθρώπινη βοήθεια

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.