Pfizer: Ξεκινά τις δοκιμές του εμβολίου κατά της Όμικρον

Οι εταιρείες Pfizer και BioNTech SE ανακοίνωσαν πως άρχισαν κλινική δοκιμή μιας νέας εκδοχής του εμβολίου τους ειδικά σχεδιασμένης για την παραλλαγή Όμικρον της COVID-19, η οποία διαφεύγει μέρους της προστασίας που παρέχεται από το αρχικό διδοσικό εμβόλιο των εταιρειών.

Οι εταιρείες σχεδιάζουν να προβούν σε δοκιμή της ανοσολογικής απάντησης, που δημιουργείται από το βασισμένο στην Όμικρον εμβόλιο, τόσο με τρεις δόσεις σε ανεμβολίαστα άτομα όσο και ως ενισχυτική δόση σε άτομα που έχουν ηδη λάβει δύο δόσεις του αρχικού εμβολίου τους.

Οι Pfizer/BioNtech προβαίνουν επίσης σε δοκιμή μιας τέταρτης δόσης του υφιστάμενου εμβολίου έναντι μιας τέταρτης δόσης του βασισμένου στην Όμικρον εμβολίου για άτομα που έχουν ήδη λάβει την τρίτη δόση τους του εμβολίου Pfizer/BioNTech τρεις ως έξι μήνες νωρίτερα.

Pfizer: Ξεκινά τις δοκιμές του εμβολίου κατά της Όμικρον

Οι εταιρείες σχεδιάζουν να μελετήσουν την ασφάλεια και την ανεκτικότητα των δόσεων σε 1.420 ανθρώπους ηλικίας 18 ως 55 ετών.

«Ενώ οι υφιστάμενες έρευνες και τα δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο δείχνουν πως οι ενισχυτικές δόσεις συνεχίζουν να παρέχουν υψηλό επίπεδο προστασίας κατά της σοβαρής νόσησης και της νοσηλείας με την Όμικρον, αναγνωρίζουμε την ανάγκη να είμαστε προετοιμασμένοι για την περίπτωση που αυτή η προστασία εξασθενήσει με τον καιρό και να βοηθήσουμε ενδεχομένως να αντιμετωπιστούν η Όμικρον και νέες παραλλαγές στο μέλλον», αναφέρει σε δήλωσή της η επικεφαλής ερευνών για εμβόλια της Pfizer Κάθριν Τζάνσεν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής BioNTech Ουγκούρ Σαχίν, η προστασία του αρχικού εμβολίου έναντι των ελαφρών ή μέτριων μορφών της COVID-19 φαίνεται να εξαφανίζεται ταχύτερα έναντι της Όμικρον.

«Η μελέτη αυτή λαμβάνει χώρα μέσα στο πλαίσιο της επιστημονικής προσέγγισής μας που έχει στόχο την παραγωγή εμβολίων στοχευμένων εναντίον των παραλλαγών τα οποία να πετυχαίνουν να αναπτύσσουν επίπεδα προστασίας έναντι της Όμικρον παρόμοια με εκείνα που ανέπτυσσαν έναντι των παραλλαγών που εμφανίστηκαν νωρίτερα, αλλά με μια πιο μακρά διάρκεια προστασίας», δήλωσε ο Σαχίν.

Η Pfizer έχει δηλώσει πως οι δύο δόσεις του αρχικού εμβολίου μπορεί να μην είναι αρκετές για να προστατεύσουν από τη μόλυνση με την παραλλαγή Όμικρον και ότι η προστασία από τη νοσηλεία και το θάνατο μπορεί να εξασθενεί.

Εντούτοις τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ αναφέρουν πως μια τρίτη δόση εμβολίου mRNA, όπως αυτό των Pfizer/BioNTech, προσφέρει 90% προστασία κατά της νοσηλείας λόγω COVID-19.

Διαβάστε επίσης 

Κακοκαιρία: Αγώνας για να λειτουργήσουν σωστά τα νοσοκομεία, το σχέδιο της Πολιτείας

Λύματα: Μείωση ιικού φορτίου σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.