Δύο κρούσματα με την υποπαραλλαγή Όμικρον στην Ελλάδα – Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ

Δύο ύποπτα κρούσματα που φέρουν την υποπαραλλαγή BA.2 της μετάλλαξης Όμικρον εντοπίστηκαν στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η υποπαραλλαγή Όμικρον

Η υποπαραλλαγή Όμικρον προβληματίζει τους επιστήμονες και για το θέμα εκδόθηκε ανακοίνωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ):

Τα χαρακτηριστικά της υποομάδας ΒΑ.2 ή 21L του στελέχους Όμικρον

«Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι πιθανόν μια νέα υποομάδα (ΒΑ.2 ή 21L) του στελέχους Όμικρον παρουσιάζει αύξηση σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και ότι πιθανόν σχετίζεται με διαφορετικές ιδιότητες του ιού.
H υποομάδα 21L είναι επίσης γνωστή ως ΒΑ.2 και αποτελεί τμήμα μιας μεγαλύτερης ομάδας, της 21M (ομάδα ή στέλεχος Όμικρον), η οποία αντιστοιχεί στην ταξινομική ομάδα B.1.1.529. H ομάδα 21M (Όμικρον) περιλαμβάνει την υποομάδα 21L (ΒΑ.2), και την υποομάδα 21K (ΒΑ.1), καθώς και άλλες επιπλέον υποομάδες Όμικρον. Η ΒΑ.1 αποτελεί την υποομάδα Όμικρον που έχει προκαλέσει την πλειοψηφία των λοιμώξεων Όμικρον παγκοσμίως.
Οι υποομάδες 21L και 21K έχουν 38 κοινές μεταλλάξεις νουκλεοτιδίων και αμινοξέων, αλλά η 21L έχει επιπλέον 27 διαφορετικές μεταλλάξεις, ενώ η 21K έχει επιπλέον 20 διαφορετικές μεταλλάξεις.
Στην εξωτερική πρωτεΐνη S (Spike), οι δύο υποομάδες έχουν 21 κοινές μεταλλάξεις αμινοξέων, με την 21K να φέρει επιπρόσθετα 12 μοναδικές μεταλλάξεις αμινοξέων και την 21L να φέρει επιπρόσθετα 6 μοναδικές μεταλλάξεις αμινοξέων (συν μια μετάλλαξη/διαγραφή).
Είναι αξιοσημείωτο ότι από την 21L λείπει η διαγραφή στη θέση S:H69- και S:V70- η οποία στοιχειοθετεί το “S-gene drop out” ή SGTF που έχει χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση της 21K (Όμικρον) στα μοριακά τεστ. Για αυτό έχει χαρακτηριστεί ως υποομάδα stealth
Οι 6 επιπλέον μεταλλάξεις της πρωτεΐνης S (Spike) στην 21L είναι οι: S:T19I, S:V213G, S:S371F, S:T376A, S:D405N, και S:R408S. Επιπλέον, υπάρχει μια διαγραφή 9 νουκλεοτιδίων από τη θέση 21633-21641, η οποία οδηγεί στις διαγραφές στις θέσεις S:L24-, S:P25-, S:P26-, και επιπλέον στη θέση S:A27S.
Αναφορικά με το αν οι 7 επιπλέον μεταλλάξεις της πρωτεΐνης S καθιστούν την υποομάδα BA.2 ξεχωριστή, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη αυξημένη δυνατότητα διαφυγής από υπάρχουσα ανοσία ή αυξημένη μολυσματικότητα. Επίσης, καμία από αυτές τις 7 μεταλλάξεις δεν έχει συσχετιστεί με σημαντική δυνατότητα διαφυγής από ανοσία ή αυξημένη μολυσματικότητα. Η συνδυαστική επίδραση αυτών των επτά μεταλλάξεων στις ιδιότητες του ιού είναι προς το παρόν άγνωστη.
Στην Ελλάδα τα ποσοστά της υποομάδας ΒΑ.1 της Όμικρον με τη μέθοδο SGTF έχουν εκτιμηθεί ότι είναι παραπάνω από 90% στις περισσότερες περιφέρειες. Προς το παρόν στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί 2 περιστατικά ΒΑ.2 ή 21L σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που έχουν ιχνηλατηθεί και βρίσκονται σε απομόνωση».

Τα δείγματα των ταξιδιωτών είχαν σταλεί προς γονιδιωματική ανάλυση, στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Κατά την εξέταση των δειγμάτων διαπιστώθηκε ότι δύο ταξιδιώτες έφεραν την υποπαραλλαγή Όμικρον BA.2.

Ο ομότιμος καθηγητής γενετικής του ανθρώπου στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «όσο βρίσκεται ανεμβολίαστος ο πληθυσμός, ο ιός βρίσκει την ευκαιρία να μεταλλάσσεται».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, “οι ανεμβολίαστοι και οι μερικώς εμβολιασμένοι αποτελούν εργοστάσιο μεταλλάξεων”.

Σχετικά με τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον ανέφερε ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πολλά στοιχεία ακόμη πλην του ότι ξεκίνησε από τη Νορβηγία.

«Πρέπει να είμαστε πιο προσεχτικοί. Και τα χέρια να πλένουμε και αποστάσεις να κρατάμε και μάσκα να φοράμε», τόνισε.

Να εμβολιαστούν με τρίτη δόση και οι έφηβοι

Το πιο ανησυχητικό, όπως είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης, είναι ότι «η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, ίσως ξεγλιστράει από τα εμβόλια. Yπάρχει η υποψία ότι επίσης τα υπάρχοντα rapid test δεν την πιάνουν». Γι αυτό είναι σημαντικό να εμβολιαστούν όλοι και να προσέχουν.

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι η Επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να εισηγηθεί την ενισχυτική δόση και στους εφήβους, όπως γίνεται και στην Αμερική. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε περιστατικά όπως αυτό με τον διπλά εμβολιασμένο 15χρονο μαθητή, που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ.

Πρότεινε επίσης η άδεια στους γονείς με παιδιά που έχουν αρρωστήσει να επεκταθεί από τις πέντε ημέρες στις εφτά.

Διαβάστε επίσης

Οι εξαγωγές του Φιλίππου, το βέτο του Μπουρλά και η νοσταλγία του Κικίλια

Το εμβόλιο που προστατεύει καλύτερα από την Όμικρον

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.