Πλεύρης: Μόνο ασθενείς με COVID-19 στο Σισμανόγλειο – Στο 6μηνο η γ’ δόση για όλους – Από Δευτέρα κανένα πρόβλημα ελλείψεων φαρμάκων

Μόνο ασθενείς με COVID-19 θα εξυπηρετεί το Σισμανόγλειο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ο οποίος ανέφερε ότι τα προβλήματα με τις ελλείψεις φαρμάκων θα ομαλοποιηθούν από τη Δευτέρα.

«Υπάρχει έλλειψη βασικών φαρμάκων σε συγκεκριμένα φαρμακεία λόγω του ότι ήταν κλειστή η εφοδιαστική αλυσίδα την Πρωτοχρονιά και των Θεοφανείων και μέχρι τη Δευτέρα θα λυθεί το ζήτημα και θα υπάρξει πλήρης τροφοδοσία των φαρμακείων», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον «Αθήνα 9.84».

Σημειώνεται ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής κάλεσε το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ το πρωί της Παρασκευής« να παρέμβουν άμεσα διότι εν καιρώ πανδημίας οι ελλείψεις στη τροφοδοσία των φαρμακείων για φάρμακα πρώτης ανάγκης των ασθενών έχουν φτάσει σε απελπιστικό επίπεδο και η κατάσταση αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία των πολιτών».

Στη συνέχεια ο κ. Θ. Πλεύρης ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή στην κοινότητα φαίνεται μια επικράτηση της Όμικρον. Στις νοσηλείες κυριαρχεί η Όμικρον, αλλά υπάρχει κι η Δέλτα που πιέζει το ΕΣΥ.

Μόνο ασθενείς με COVID-19 στο Σισμανόγλειο

«Οι νοσηλείες COVID-19 με Όμικρον είναι σε απλές κλίνες, είπε ο κ. Πλεύρης Στην Αττική εντοπίζεται αύξηση νοσηλειών με Όμικρον. Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες και πέρα από τις μεγάλες δομές που έχουμε, όλες οι ιδιωτικές κλινικές θα διαθέσουν το 10 με 15% των κλινών τους, δηλαδή 200 με 300 κλίνες, για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ενώ από τις μικρότερες ιδιωτικές κλινικές θα δοθεί το προσωπικό προκειμένου να καλυφθούν κενά όπου υπάρχουν λόγω αυξημένων κρουσμάτων στους υγειονομικούς.

Επίσης, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο θα εξυπηρετεί μόνο περιστατικά COVID-19, είπε ο υπουργός ενώ πρόσθεσε ότι το Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ θα βοηθήσει στα άλλα περιστατικά. Με την απόφαση αυτή θα προστεθούν στο ΕΣΥ περίπου 700- 800 κλίνες COVID στην Αττική».

Κανένας με Όμικρον δεν έχει διασωληνωθεί

«Είμαστε σε επιφυλακή να δούμε τι πίεση θα έχουμε στις ΜΕΘ, συνέχισε. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε άνθρωπο που έχει διασωληνωθεί με Όμικρον. Γύρω στις 650 εισαγωγές έχουμε στα νοσοκομεία, από τις οποίες 250- 300 είναι δέλτα. Από αυτές πιθανολογούμε ότι θα έχουμε πίεση στις ΜΕΘ. Από την Όμικρον από τις 20 Δεκεμβρίου που εμφανίστηκε μέχρι και πριν από 4 μέρες, δεν έχουμε διασωλήνωση ασθενούς. Από την Όμικρον θα επιβαρυνθούν οι απλές κλίνες. Όσο επικρατεί η όμικρον, που αυτή τη στιγμή φτάνει στο 90%, αυτό θα το βλέπουμε και στο κομμάτι του ΕΣΥ».

Όσον αφορά τα σχολεία, «σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, επικαιροποιούμε το υγειονομικό πρωτόκολλο, είπε ο Θ. Πλεύρης. «Θέλουμε περισσότερα τεστ λόγω της Όμικρον, είναι κρίσιμο το πρώτο self τεστ. Θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων στην εκπαιδευτική κοινότητα. Τα rapid τεστ θα γίνονται στις δημόσιες δομές, στα σημεία του ΕΟΔΥ και θα υπάρξει μια προτεραιοποίηση των μαθητών.

Υπάρχουν κάποια θέματα με τη διενέργεια των τεστ κυρίως στην επαρχία, θα προσπαθούμε να έχουμε την απαιτούμενη ενίσχυση όπου χρειάζεται.

Βασική προτεραιότητα να μην υπάρξει ταλαιπωρία ή να ​υπάρξει η λιγότερη ταλαιπωρία για τους μαθητές».

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, τόνισε ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουμε άνοδο του αριθμού των εμβολιασμών λόγω και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν. Μόλις ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί θα είμαστε πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα δείχνουν τα στοιχεία ότι και η διπλή δόση, αλλά και η ενισχυτική δόση προστατεύουν κι από την Όμικρον.

«Όταν λέμε ότι η Όμικρον είναι πιο ήπια από τη δέλτα δε σημαίνει ότι η όμικρον είναι απλό κρυολόγημα, κάποιοι συμπολίτες μας μπορεί να την περάσουν δύσκολα.

Στο 6μηνο η τρίτη δόση έναντι της COVID για όλους

Άρα θα δώσουμε έμφαση στην ενισχυτική δόση. Είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε ότι στο 6μηνο, ό,τι ισχύει για την ενισχυτική δόση στους 60+ , θα ισχύει και για το σύνολο των ηλικιών», ανακοίνωσε.

«Μπορώ να σας πω ότι όσο σημαντικό είναι αυτή τη στιγμή να πάνε συμπολίτες μας, που δεν έχουν πειστεί ακόμα, να κάνουν την πρώτη δόση για να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους, το ίδιο σημαντικό είναι όσοι συμπολίτες μας έχουν περάσει το τρίμηνο, να κλείσουν ραντεβού για την ενισχυτική και σίγουρα και όσοι έχουν περάσει το επτάμηνο να ξέρουν ότι στην πραγματικότητα έχουν πολύ λιγότερη κάλυψη.

Είμαστε ευχαριστημένοι από την πορεία του προγράμματος εμβολιασμού, αλλά θέλουμε περαιτέρω βελτίωση», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Τις επόμενες ημέρες ανακοινώσεις για τα ηλικιακά όρια του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Σχέσεις και απιστία στην πανδημία – Τι έδειξε νέα έρευνα για τους Έλληνες

Η τηλεθέαση της Γκάγκα, τα χάπια της Agatha και τα τεστ της Βιοϊατρικής

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.